ua en ru

Вугільний менеджер Януковича лобіює закупівлю російського вугілля через кіпрські офшори, - Чорновол

Екс-радник колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького Сергій Кузяра лобіює закупівлю російського вугілля за посередництва кількох кіпрських офшорних компаній. Про це пише у своєму блозі народний депутат від "Народного фронту" Тетяна Чорновол.

Чорновол опублікувала лист від імені кіпрської компанії Neocarconracts limited, датований 23 жовтня 2014 р. і адресований генеральному директору державної компанії ПАТ "Центренерго" Юрію Головачову. У листі компанії пропонується купувати вугілля з Росії за ціною 86 дол. за тонну, що на 6 дол. вище, ніж на той момент було зазначено в договорі на постачання російського вугілля в Україну. Крім того, кіпрська компанія пропонувала вугілля калорійністю 5300 ккал/кг, в той час як за існуючим договором вугілля можна було купувати з калорійністю 6000 ккал/кг. Саме через більш низької якості і більш високої ціни Кузяре на той момент відмовили.

Чорновол відзначає, що Кузяра, крім того, що займав в часи Януковича посаду радника міністра палива та енергетики, був також одним з топ-менеджерів групи "Мако" Олександра Януковича і лобістом інтересів президента групи ВЕТЕК, побіжного бізнесмена Сергія Курченка. За даними нардепа, бізнес-інтереси Кузяри в системі нинішнього Мінпаливенерго цього літа почав лобіювати глава Адміністрації Президента Борис Ложкін, який раніше продав свій "Український медіа-холдинг" саме групі Сергія Курченко.

На думку Чорновол, саме лобісти котракта Кузяри на поставки російського вугілля через офшори були зацікавлені в зриві контракту по вугіллю з ПАР, при цьому скандал навколо південноафриканського вугілля був "запущений з Банкової".

Нардеп також звертає увагу, що люди з оточення Курченко з'являються на позиціях, з яких можна контролювати постачання вугілля. Так, заступником міністра палива та енергетики мало не призначили Віталія Дем'янюка, який працював в належній Курченко компанії ВЕТЕК. А міністром вуглепрому "ДНР" став інший менеджер Курченко Євген Файницкий.

"Значить, один "Курченко - у сепаратистів, другий - у нас в уряді", -резюмує Чорновол.