ua en ru

УЄФА представив зміни в форматах Ліги чемпіонів і Ліги Європи

УЄФА представив зміни в форматах Ліги чемпіонів і Ліги Європи

Нововведення в єврокубках набудуть чинності з сезону 2018/19

Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) представив нововведення в регламентах Ліги чемпіонів і Ліги Європи, які набудуть чинності з сезону 2018/2019. Про це повідомляється на сайті організації.

Відтепер в груповий етап Ліги чемпіонів прямі путівки отримають 26 команд (раніше було 22), а ще шість учасників (раніше - 10) визначаться пыд час кваліфікації.

Автоматично потрапляють чинні переможці Ліги чемпіонів і Ліги Європи, чотири найсильніші команди з чотирьох асоціацій з найвищим рейтингом (зараз це Іспанія, Німеччина, Англія, Італія), по дві команди від асоціацій, які займають 5 і 6 місця в рейтингу (Франція, Росія), чемпіони асоціацій з 7 по 10 місце в рейтингу (Португалія, Україна, Бельгія, Туреччина).

Безпосередньо в груповий етап Ліги Європи потраплять 17 команд (раніше - 16): по дві найсильніші команди з п'яти асоціацій з найвищим рейтингом (Іспанія, Німеччина, Англія, Італія, Франція) і по одній команді від асоціацій, які займають місця з 6 по 12 в рейтингу (Росія, Португалія, Україна, Бельгія, Туреччина, Чехія, Швейцарія).

Ще 10 команд потраплять в основну сітку після вильоту з раунду плей-офф кваліфікації і третього відбіркового раунду Ліги чемпіонів. Час, що залишився 21 місце (раніше - 22) буде розіграно в кваліфікації, розділеної на два шляхи (шлях чемпіонів - 8 путівок, шлях призерів - 13 путівок).

Також введений попередній раунд кваліфікації в Лізі чемпіонів (буде проведено міні-турнір з грою на вибування) і в Лізі Європи (двохматчеві протистояння).

В основній сітці обох турнірів єдиною зміною стане перенесення матчів за часом - 18:55 за середньоєвропейським часом і 21:00 - в Лізі чемпіонів і в Лізі Європи.

Для України ці зміни означають, що чемпіон країни, як і зараз, буде потрапляти безпосередньо в груповий раунд Ліги чемпіонів, а віце-чемпіону потрібно буде пройти два раунди кваліфікації, де з наступного сезони не буде команд з топ-чемпіонатів Європи.

Безпосередньо в груповий етап Ліги Європи потрапить володар Кубка України або бронзовий призер чемпіонату, якщо кубок виграє хтось із перших двох команд за підсумками чемпіонату. Також в груповий етап відразу потрапить віце-чемпіон України, якщо вилетить з кваліфікації Ліги чемпіонів. Не важливо, на якому з етапів.

Ще дві команди від України поборються за 13 путівок в груповий етап через Шлях представників ліг - одна команда стартує з другого кваліфікаційного раунду, друга з третього кваліфікаційного раунду. Відповідно для виходу в груповий етап їм потрібно буде пройти три і два раунди кваліфікації відповідно.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що УЄФА не буде використовувати систему відеоповторів у наступному сезоні Ліги чемпіонів.