ua en ru

Вчені провели експерименти з квантової телепортації в умовах міста

Вчені провели експерименти з квантової телепортації в умовах міста Фото: китайські і канадські учені провели експерименти з телепортації фотонів

Для експериментів використовувалися оптоволоконні мережі

Китайські і канадські вчені незалежно один від одного провели експерименти квантової телепортації на відстані більше восьми км в міських кварталах, повідомляє агентство ТАСС.

Раніше подібні експерименти проводилися тільки в лабораторних умовах, тепер же телепортації фотонів здійснювалася в міських умовах. Так, експеримент здійснили в містах Калгарі (Канада) і Хэфей (Китай).

Для експерименту використовувалися оптоволоконні мережі.

"Фахівці двох країн використовували різні підходи. Китайці по своєму каналу переміщували всього два фотона в годину, але з більш високою надійністю". Канадці ж змогли передати до 17 частинок в хвилину, але їх технологія відрізняється "меншою точністю і наявністю ряду обмеженнями для використання на практиці", - зазначає видання.
Вчені вважають, що успішно проведені дослідження відкриють шлях до створення квантових інтернет-мереж і захищених каналів зв'язку, які, як стверджується, не уразливі для зломів.

Нагадаємо, раніше Китай запустив перший у світі супутник квантової зв'язку.