ua en ru

Вчені-медики закликають ВООЗ не обмежувати продаж електронних сигарет

Група британських медиків і біологів звернулася до Всесвітньої організації охорони здоров'я з листом, в якому закликала відмовитися від намірів запровадити заходи щодо заборони електронних сигарет. Про це повідомляє Російська служба ВВС.

У листі, який підписали понад 50 дослідників, йдеться, що подібні пристрої, які дозовано вводять нікотин в організм курця, можуть вважатися цінним винаходом в області медицини.

Зазвичай електронні сигарети являють собою простий нагрівач на батареї, який має електронну схему, яка контролює процес розігріву никотиновмісної рідини та перетворення її в дим.

ВООЗ поки розглядає питання про своє ставлення до подібних пристроїв, і рекомендації організації поки не прийняті.

Відкритого листа було організовано напередодні важливих міжнародних переговорів щодо політики стосовно тютюнових товарів, які повинні відбутися в цьому році.

Прихильники електронних сигарет, які вважають їх безпечною заміною реальних сигарет, побоюються, що ці пристрої можуть стати об'єктом обмежень і державного контролю поряд з тютюновими виробами.

"Ці вироби можуть стати одним з найбільш значних нововведень у галузі охорони здоров'я в XXI столітті і, можливо, вони збережуть сотні мільйонів життів", - пишуть автори листа.

"Подібні пристрої, спрямовані на поступове зниження споживання нікотину, мають, на нашу думку, величезний потенціал у справі скорочення захворюваності, спричиненої вживанням тютюну", - додають вони.

Зазначимо, що ринок електронних сигарет швидко росте в останні роки, проте британське міністерство охорони здоров'я вважає, що їх вживання пов'язане з ризиком, оскільки на даний момент немає необхідних даних про довгострокові наслідки куріння електронних сигарет.

Автори листа, в число яких входять фахівці в області охорони здоров'я і експерти в області куріння, вважають, що електронні сигарети можуть бути кориснішими, ніж традиційні засоби, що використовуються при відмові від куріння.

Вони посилаються на конфіденційний документ ВООЗ, який називає електронні сигарети небезпекою, яка може спричинити нову хвилю тютюнової епідемії.

Нагадаємо, з лютого 2007 року набрала чинності Рамкова конвенція Всесвітньої організації охорони здоров'я із боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ). Її положення обмежують і регламентують міжнародні стандарти в таких областях як:

- збільшення цін і податків на тютюн;
- реклама тютюну;
- спонсорство;
- маркування;
- незаконна торгівля;
- пасивне куріння та інші.

Ця конвенція охоплює 90% населення світу у 178 країнах.