ua en ru

Навчання "Захід-2017" схожі на підготовку до великої війни, - НАТО

Навчання "Захід-2017" схожі на підготовку до великої війни, - НАТО Фото: військові навчання "Захід-2017" (structure.mil.ru)

В Альянсі є стурбованість, оскільки ці навчання не повністю "прозорі"

Спільні масштабні військові навчання Росії і Білорусі "Захід-2017", які проходять із 14 по 20 вересня 2017 року, схожі на підготовку до великої війни. Про це заявив голова Військового комітету НАТО генерал Петро Павел, передає Delfi.

За словами чеського генерала, альянс активізував своє прагнення відновити військові зв'язки з Росією, щоб під час маневрів уникнути "небажаних потенційно можливих інцидентів".

Незважаючи на твердження Москви, що "НАТО не вважається ворогом" і що "навчання не спрямовані проти альянсу", чеський генерал нагадав, що РФ не дотримувалася встановленого принципу щодо маневрів.

У Росії стверджують, що в навчаннях беруть участь близько 12,7 тис. військовослужбовців, однак, як заявив Павел, в "Заході-2017" задіяні від 70 до 100 тис. військових.

"У цілому те, що ми бачимо, це серйозна підготовка до великої війни", - вважає генерал НАТО.

Він додав, що "якщо дивитися на навчання так, як їх представляє Росія, хвилювань не було б, але якщо дивитися на них більш широко, то у нас повинна бути стурбованість, оскільки ці навчання не повністю "прозорі".

"У нас висока концентрація військових сил у країнах Балтії і в Чорному морі, тому потенційно виникнення інцидентів є досить високим через людські фактори або технічну помилку. Ми повинні бути впевнені, що не відбудеться ескалації конфлікту в результаті ненавмисних інцидентів", - зазначив Павел.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Глубоцькому районі Вітебської області Білорусі ввели комендантську годину через білорусько-російські військові навчання "Захід-2017".