ua en ru

Навчання або робота: як простіше влаштуватися за кордоном українцю

Навчання або робота: як простіше влаштуватися за кордоном українцю

Якщо у вас є чітке рішення виїхати жити за кордон, існує як мінімум два шляхи до реалізації цього. По-перше, ви можете виїхати в іншу країну вчитися, а, по-друге, можна відразу влаштуватися на роботу. У чому переваги того чи іншого шляху – розповімо у статті коротко.

За новими знаннями

Навчання за кордоном для українців – це не тільки можливість виїхати в іншу країну, але ще й деякі гарантії світлого майбутнього. Коли мова йде про зарубіжжі, звичайно ж, ми уявляємо собі країни Європи і Америки, так як ці варіанти є найбільш популярними серед наших співвітчизників. А в цих країнах прийняті трохи інші стандарти освіти і кваліфікації, ніж у вітчизняних університетах. Навчання за кордоном для українців – це можливість надалі без особливих складнощів влаштуватися працювати в країнах Євросоюзу і США, причому за отриманою спеціальністю. Тобто, ваша робота в майбутньому буде перспективною і добре оплачуваної.

З плюсів даного шляху переїзду за кордон можна назвати відносну простоту отримання візи і подальшої адаптації в країні. Вам потрібно лише вибрати університет і спеціальність, знати мову, на якому буде вестися навчання (причому не просто знати, але отримати мовний сертифікат необхідного рівня перед від'їздом), а також бути активним і не витрачати час даремно навчання. Допомогти в переїзді вам зможуть спеціальні студентські організації, які розкажуть про можливості і допоможуть освоїтися на новому місці. Також обов'язково постарайтеся отримати грант або стипендію від іноземного фонду, який сплатить ваше навчання. В такому разі на ваші плечі ляжуть лише витрати по перельоту.

Віза для студентів відкривається досить просто, особливо якщо у вас є документи про зарахування в університет за кордоном. Єдиним важливим моментом може бути наявність рахунку в банку з певною сумою грошових коштів, яка як би гарантувати для посольства те, що вам не доведеться голодувати після переїзду за кордон.

Говорячи ж про труднощі цього шляху, можна відзначити, що чисто психологічно тут дуже багато залежить від віку. Якщо вам вісімнадцять, то ви з легкістю витратите ще 5-7 років на отримання іноземного диплома, і це буде для вас великим кроком. А ось коли вам 30, зважитися на таке вже значно складніше, тому що в цей період життя хочеться вже інших досягнень: заробітку, сім'ї, стабільності і так далі.

Крім того, після отримання освіти в будь-якому випадку доведеться проходити процедуру працевлаштування за кордоном. І хоч він буде і простіше, ніж якщо б ви мали диплом вітчизняного вузу, але все одно зажадає від вас сил і наполегливості.

Навчання або робота: як простіше влаштуватися за кордоном українцю

В робочі будні

Робота за кордоном для українців – це відмінна можливість відразу встати в чужій країні на ноги і забезпечувати себе. В такому випадку ви зможете відразу відчути себе «вільним» людиною: отримувати хороший заробіток, жити в цивілізованій країні, подорожувати по світу і так далі.

З плюсів отримання роботи за кордоном для українців можна назвати відносну свободу вибору і рішень: ви не будете зобов'язані вчитися в університеті, здавати сесії й переживати за підтримки якогось навчального фонду. Безумовно, цей варіант комфортний, так як ви можете самі розпоряджатися своїм життям. По-друге, працюючи за кордоном, ви можете міняти країни і міста своєї трудової діяльності і таким чином подивитися весь світ, вибрати найбільш цікаве місце проживання для себе самого. По-третє, робота за кордоном - це ще й непогана можливість заробити грошей, адже рівень зарплат там значно вище, ніж в Україні.

При цьому трудовий переїзд пов'язаний і з певними складнощами. Так, маючи вітчизняна освіта, вам не варто розраховувати на якусь висококваліфіковану роботу в країнах Європи і Америки. Швидше за все, вам доведеться працювати в сфері обслуговування. У цьому випадку варто зрозуміти, що ви втратите трудові навички і для рідної країни – через 5-7 років роботи за кордоном влаштуватися на пристойну посаду в Україні буде непросто.

Крім того, для отримання робочої візи потрібно зібрати значну кількість документів. Щоб полегшити цей процес, краще звернутися в перевірену компанію, яка на постійній та на офіційній основі займається працевлаштуванням українців за кордон.

У цілому, можна сказати, що переїзд за кордон – це сміливий крок, який відкриває перед людиною нові горизонти і можливості. Якщо у вас є бажання спробувати себе, не варто відкладати – краще приступити до дій прямо зараз. У будь-якому випадку, якщо вам не сподобається життя за кордоном, ви завжди зможете повернутися в рідну країну.