ua en ru

Учасники ринку підтримали скасування податкових пільг на сою

Учасники ринку підтримали скасування податкових пільг на сою Ілюстративне фото (pixabay.com)

З 2013 року було введено достатню кількість потужностей для переробки сої

Учасники ринку виступили за скасування податку на додану вартість (ПДВ) при експорті сої з України. Про це вони заявили в ході круглого столу "Ефективний механізм оподаткування аграріїв: пошук справедливості", передає "НВ Бізнес".

Так, голова правління групи компаній ABM Agro Дмитро Мотузко впевнений, що якщо повернути ПДВ на експорт сої, це не дозволить збільшити виробництво продуктів з високою доданою вартістю.

"Всі розвинені країни світу роблять все можливе для того, щоб виробляти більше готової продукції всередині країни. У тому числі обмежують експорт сировини, захищають інтереси внутрішнього виробника, стимулюючи внутрішнє виробництво. Якщо Україна хоче збільшити ВВП їй доведеться обмежити експорт сировини та скасувати повернення ПДВ при експорті", - упевнений Мотузко.

"Ми бачимо, що на круглому столі більшість учасників підтримали позицію виробників і виступили проти відшкодування ПДВ для експортерів сировини", - додав він.

Мотузко нагадує, що з 2013 року була введена достатня кількість потужностей для переробки сої і сьогодні вже створена відповідна індустрія.

"Але ми не витримуємо конкуренції не за цінами, а за термінами експорту - тому що трейдери інвестують в порти і елеватори. І встигають швидше зібрати з ринку всю сировину. 90% сировини йде на експорт. Є питання - заводи зможуть працювати без сировини? Ні. Заводи працюють до тих пір, поки сировина на ринку. При цьому заводи платять велику ціну чим експортери за сою і платять більше податків всередині країни. А також надають робочі місця", - сказав голова правління групи компаній ABM Agro.

Представник компанії Тан - найбільшого виробника сільгосптехніки - Сергій Іванченко, також виступив за скасування відшкодування ПДВ при експорті сої.

"Якщо повернути відшкодування ПДВ, це призведе до того, що соя повністю залишить український ринок. Ні про яку переробки і мови йти не може. Ми вже проходили це в 2000 році, коли заводи повністю залишились без сировини", - заявив Іванченко.

Учасники ринку закликали Верховну Раду зберегти скасування відшкодування ПДВ на експорт сої.

Проти повернення ПДВ на експорт сої та ріпаку виступили й інші учасники круглого столу: члени профільних асоціацій та учасники ринку. Втім, за збереження режиму повернення ПДВ навпаки виступили народні депутати Іван Мірошниченко та Михайло Соколов, пише видання.

Нагадаємо, український парламент проголосував за скасування відшкодування ПДВ при експорті сої, ріпаку та соняшнику з 1 березня 2018 року. Пізніше Верховна Рада тимчасово обмежила відшкодування ПДВ при експорті соєвих бобів з 1 вересня 2018 року, ріпаку з січня 2020 року.