ua en ru

Банкіри знайшли помилку в нових правилах роботи з іноземною валютою

Нові правила роботи з іноземною валютою, які з сьогоднішнього дня Нацбанк запровадив, спантеличили фінансовий ринок. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

Постанова №540 визначила порядок видачі громадянам їх коштів в іноземній валюті з банківських депозитів і рахунків, платіжних карток, грошових переказів. Однак банкіри побачили фундаментальне протиріччя деяких норм цієї постанови одна одній.

П.9 постанови визначає, що банки мають право видавати клієнтам з їх валютних рахунків і депозитів кошти в іноземній валюті в еквіваленті, що не перевищує 15 тис грн на день. Однак у той же час п. 13 вказує, що кошти з платіжних карток повинні видаватися виключно в гривні. Таким чином, у нові правила НБУ закралася помилка

Учасники ринку дивуються, яким чином можна одночасно виконати ці норми, так як платіжні картки прив'язані до поточних рахунків.

"Виходить, що з будь-якого рахунку без використання картки, банк може видати клієнту кошти в іноземній валюті в еквіваленті 15 тис. грн у день, згідно з пунктом 9. Але будь-яка перевірка може "наїхати" на банк, так як він порушив пункт 13, згідно з яким кошти можна видавати тільки в гривні. Це повна безграмотність і ідіотизм", - обурюється директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Технічно кошти з картки без використання картки можна отримати в банку при наявності паспорта. Тоді як виключно за допомогою карти кошти знімаються через термінал в касі та через банкомат. При цьому переважна більшість банкоматів і зараз видасть клієнту тільки гривню при спробі перевести в готівку валютну карту.

У Нацбанку згодні з логікою учасників ринку. "Нічого нового щодо зняття валютних депозитів не впроваджено - вони знімалися, так і знімаються в еквіваленті 15 тис. грн в день. Що стосується платіжних карток, у всіх країнах світу ніде не можна зняти з картки через банкомат іноземну валюту: в Європі банкомат видасть тільки євро, в штатах - тільки долари. Україна була винятком, але у нас визначився чіткий курс на євроінтеграцію і ми повинні привчати себе жити за європейськими правилами, - розповідає директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова. - Тому фізособа з банкомата може зняти тільки національну валюту. Але це не обмежує права резидентів знімати через рахунок іноземну валюту".

Однак банкіри щоб уникнути будь-яких неточностей пропонують змінити формулювання цих норм постанови. У своїм листі №4-05/2(2)-14 від 1 вересня асоціація ЕМА пропонує Нацбанку переписати їх наступним чином: у п. 9 вказати, що через каси банків-резидентів та банкомати банків-нерезидентів кошти можна отримувати в іноземній валюті в еквіваленті 15 тис. грн в день, а в п.13 уточнити, що кошти з карток через банкомати українських банків видаються виключно у гривні.

У регулятора немає альтернативи. "Співробітники Нацбанку повинні будуть переписати ці норми або вони будуть звільнені. Не вийде просто так, буде ст. 364 Кримінального кодексу ("зловживання владою або службовим становищем")", - пояснює ситуацію Карпов.

Поки ж банкіри збираються працювати за старими правилами. "Ми будемо продовжувати видавати гроші з валютних депозитів саме у валюті. Інакше вже завтра під стінами банку збереться натовп незадоволених вкладників, нам це не потрібно, - говорить заступник голови правління одного з банків. - Але поки незрозуміло, як бути з картами, тому що практично завжди при видачі готівкових коштів з рахунку банк просить клієнта пред'явити карту, яка прив'язана до цього рахунку. Це є одним з підтверджень наявності коштів. Напевно, тепер будемо обходитися без цього. У будь-якому випадку ми чекаємо роз'яснення Нацбанку".

Ще однією нормою, яка надзвичайно збентежила банкірів став п. 4 постанови №540, в якому зазначено, що з поточного рахунку в іноземній валюті операції на суму до 15 тис. грн в день в еквіваленті повинні здійснюватися на підставі документів, що підтверджують джерела походження коштів. А якщо операції складають від 15 тис. грн виключно на підставі підтвердних документів. Детальніше.