ua en ru

Учасники Євромайдану повинні звільнити всі адмінбудівлі до 17 лютого, - Пшонка

Для звільнення від відповідальності учасників акцій протесту, затриманих у січні 2014 р., мітингувальники мають звільнити всі адмінбудівлі до 17 лютого.

Для звільнення від відповідальності учасників акцій протесту, які були затримані правоохоронними органами у січні 2014 р., мітингувальники мають звільнити всі адміністративні будівлі до 17 лютого 2014 р. Про це сьогодні в інтерв'ю телеканалам заявив генеральний прокурор України Віктор Пшонка (на фото), повідомили у прес-службі Генпрокуратури.

"Якщо до 17 лютого не будуть виконані умови, які виписані в законі (про амністію), то правоохоронні відомства, слідчі, прокурори, судді будуть діяти в рамках своїх повноважень так, як це передбачено Кримінальним кодексом України та Кримінальним процесуальним кодексом України. Тобто, будуть розслідуватися кримінальні провадження, з обвинувальним актом направлятися до суду, будуть судові розгляди із застосуванням принципу змагальності сторін і рішення судів. Я хотів би єдине наголосити, що ті кримінальні провадження, про які ми говоримо, - це тяжкі злочини, які передбачають значні терміни в частині відбування покарання", - зазначив Пшонка.

Крім того, за його словами, закон не передбачає можливості часткового виконання умов, наприклад, лише в окремих регіонах.

"Виконання умов закону тільки у повному обсязі по всій Україні дозволить його подальшу реалізацію. На сьогодні в шести регіонах залишаються заблоковані і зайняті адміністративні будівлі, і, ви знаєте, які будівлі зайняті в місті Києві. Тому кримінальні провадження закриватимуться лише тоді, коли всі без винятку виписані в законі умови будуть виконані", - уточнив Пшонка.

Він також зазначив, що з боку органів слідства вже сьогодні здійснюються кроки щодо гуманізації кримінального процесу.

"Це якраз крок до того, що, усвідомлюючи відповідальність і бажаючи, аби все-таки закон був і процес його реалізації був виконаний, слідчі, прокурори, судді пішли на гуманізацію, пішли на крок довіри, щоб все завершилось спокійно і було примирення та громадянський спокій", - сказав Пшонка.

Крім того, генпрокурор уточнив, що під дію другого закону про амністію підпадають 259 осіб. За його словами, закон про звільнення від кримінальної відповідальності, який діє із 2 лютого 2014 р., насамперед стосується осіб, які порушили громадський порядок під час січневих протистоянь і були активними учасниками масових заворушень, блокували будівлі, дороги і т.п.

Пшонка наголосив, що зазначений закон містить чіткі вимоги щодо його виконання: "Щоб виконати цей закон, необхідно виконати ті умови, які виписані в ньому. А це - розблокувати транспортні комунікації, розібрати барикади, звільнити приміщення в областях, там, де захоплені будівлі державних адміністрацій. Йдеться також і про звільнення всіх адмінбудівель у м. Києві. І тільки при виконанні цих умов може бути задіяний процес реалізації закону".

Раніше сьогодні у столичній прокуратурі повідомили про те, що закон, який передбачає звільнення від кримінальної відповідальності активістів Євромайдану, вже застосований до 15 учасників масових заворушень, які відбулися в листопаді-грудні 2013 р.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла закон, що передбачає звільнення від кримінальної відповідальності учасників Євромайдану, пізно ввечері 29 січня 2014 р. Протестні акції в Україні, які отримали згодом загальну назву "Євромайдан", розпочалися із 21 листопада 2013 р.