ua en ru

Учасники АУБ обговорили Постанову НБУ №273 та можливий вплив МВФ на цю Постанову.

На виконання рішення Ради АУБ 3 серпня 2010 року за ініціативи Асоціації українських банків (АУБ) відбулася зустріч представників АУБ з постійним представником МВФ в Україні М.Альєром. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Банкіри наголосили, що вимоги Постанови НБУ №273 щодо нарощення капіталу та заборони банкам з капіталом меншим від 120 млн грн приймати вклади від фізичних осіб ставлять понад третину українських банків у неконкурентні умови. Обмеження діяльності цих банків, витиснення їх з фінансового ринку суперечить засадам функціонування ринкової економіки, матиме дестабілізуючі наслідки для банківської системи та бюджету України.
Постійний представник МВФ в Україні відзначив, що ухвалення Постанови №273 було ініціативою НБУ і він не був поінформований про причини, що спонукали НБУ до її прийняття. МВФ не радив і не заохочував НБУ до ухвалення такої Постанови.
На думку М.Альєра, адекватне регуляторне середовище, яке передбачає посилений нагляд за банками, є найоптимальнішим для ідентифікації економічної та фінансової стійкості банків, однак такий нагляд мав би носити індивідуальний характер. Додаткові вимоги, включаючи рекапіталізацію, мають застосовуватися до банків, які порушили нормативи та інші норми банківського законодавства, незалежно від розміру таких банків. Крім того, регулятором має бути наданий обгрунтований час для докапіталізації проблемного банку.