ua en ru

Участь у виборах Ради готові прийняти 65% українців, - опитування

Участь у виборах до Верховної Ради готові прийняти 65% українців.

Участь у виборах до Верховної Ради готові прийняти 65% українців. Про це повідомила директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, передає кореспондент РБК-Україна.

"Тільки 65% населення готові взяти участь у виборах, це на 12% менше, ніж на виборах в 2012 р. Тому явка буде нижчою, ніж на попередніх парламентських виборах", - повідомила Бекешкіна.

За її словами, найвища готовність голосувати спостерігається на заході України (88%) і в центрі (76%). При цьому на півдні і сході готові голосувати 57% і тільки 23,5% населення готові голосувати на Донбасі.

Вона додала, що опитування в Луганській області не проводився з-за військових дій.

За її словами, третина тих, хто хоче йти на вибори, ще не визначилися з вибором, тому резерв зростання потенціалу партій ще великий.

"Якщо враховувати тих, хто вже визначився у своєму виборі, то в новий парламент проходять 3 політичні сили, але, враховуючи велику кількість невизначених, у інших партій є резерв і шанс пройти в парламент", - додала Бекешкіна.

Так, якби вибори до Верховної Ради проходили наприкінці вересня, з усіх громадян України, які визначилися з вибором, 26,9% проголосували б за "Блок Петра Порошенко", 6,2% - за Радикальну партію Олега Ляшка, 5,5% - за ВО "Батьківщина".

Також близька до прохідного бар'єру партія "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка - 4,6%.

"Реальні шанси мають пройти і "Народний фронт", близькі до прохідного бар'єра і КПУ, і "Свобода". Якщо розподілити голоси всіх тих громадян, які не визначилися - 32%, то ці сили мають шанс потрапити в новий парламент", - підкреслила Бекешкіна.

Опитування було проведено за допомогою особистого інтерв'ю опитано 2040 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим і Луганська область). Статистична похибка вибірки не перевищує: - 3.3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.

Нагадаємо, вибори у Верховну Раду відбудуться 26 жовтня.