ua en ru

Участь російських спецслужб у подіях на Майдані не доведено, - Рада Європи

Комітет Ради Європи з попередження тортур і нелюдського поводження зазначає, що участь російських спецслужб в події на Майдані Незалежності в Києві в листопаді 2013 - лютому 2014 рр. залишається недоведеним. Про це йдеться в доповіді комітету, опублікованому сьогодні за результатами візиту в Київ 18-24 лютого 2014 р., передає ЄС-Плюс.

"Розслідування, проведене українською владою, не змогла ні підтвердити, ні спростувати звинувачення або натяки, отримані делегацією", - написано в доповіді.

У документі наголошується, що кілька осіб, з якими зустрічалися представники делегації, були переконані, що кілька представників "Беркута", які погано поводилися з ними, насправді були представниками сил правопорядку інших країн, зокрема, Росії.

"Деякі заявляли, що ці правоохоронці мали яскраво виражений акцент, говорячи російською мовою. Вони також вважали, що манера, з якою до них зверталися, а також задаються показували той факт, що перед ними російські державні службовці", - написано в документі.

Крім того, в доповіді наголошується, що за твердженнями опитаних, деякі представники "Беркута" мали російські ідентифікаційні документи, а один з них - російський поліцейський під піджак української уніформою.

У документі також цитується випадок одного з потерпілих. За його словами, під час попереднього допиту один із міліціонерів з яскравим російським акцентом сказав: "Якщо б ти був у моїй країні, тебе відразу вбили".

"Незважаючи на узгоджуються звинувачення в присутності представників правоохоронних органів з Російської Федерації серед українських спеціальних підрозділів, що діяли в центрі Києва, зібрана під час візиту інформація не була достатньо точною і правдоподібною, щоб дозволити делегації повною мірою оцінити її рівень надійності", - підкреслюється в доповіді.

Нагадаємо, у своєму звіті Рада Європи також кваліфікувала ряд дій правоохоронців щодо "евромайдановцев" як тортури.