ua en ru

Збиток банків досяг 56,3 млрд гривень за 10 місяців

Збиток банків досяг 56,3 млрд гривень за 10 місяців Фото: Національний банк України

У жовтні показник скоротився на 39% у порівнянні з попереднім місяцем

Збиток діючих банків за період з січня по жовтень 2015 р. склав 56,3 млрд гривень, станом на 1 листопада. Про це повідомляє Національний банк України (НБУ) на своєму сайті.

За даними регулятора, за 10 місяців поточного року доходи банків України склали 172,3 млрд гривень, тоді як витрати досягли 228,6 млрд гривень.

У жовтні загальний обсяг збитків діючих банків склав 3,7 млрд гривень. При цьому за жовтень у порівнянні з вереснем збиток скоротився на 39% (на початку осені показник становив 6,1 млрд гривень).

У своєму повідомленні НБУ зазначає, що на зменшення обсягу збитку діючих банків вплинула прибуток від торговельних операцій, яка за жовтень склала 3,2 млрд гривень (16,5% доходів банків за звітний місяць). Крім того, в жовтні платоспроможні банки отримали максимальний за 8 місяців чистий комісійний дохід - 2 млрд гривень. Також дещо зріс чистий процентний дохід - до 4,4 млрд гривень за звітний місяць.

За даними НБУ, головним чинником, який вплинув на отримання банками збитків залишаються значні обсяги відрахувань в резерви - за жовтень поточного року вони склали 9,8 млрд гривень (42,8% від усіх витрат за місяць). При цьому регулятор зазначає, що темпи нарощування банками резервів поступово сповільнюються.

Станом на 1 листопада 2015 р. 79 банків отримали прибуток на загальну суму 3,9 млрд гривень, у тому числі за жовтень 78 банків на загальну суму 0,7 млрд гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР відправила на доопрацювання закон про визнання неплатоспроможності банків.