ua en ru

Збитковість теплової генерації не дозволяє імпортувати вугілля, - експерти

Збитковість теплової генерації не дозволяє імпортувати вугілля, - експерти

Збитковість теплової генерації не дозволяє імпортувати вугілля. До такої думки прийшли учасники дискусії з питань відкритості ринку електроенергії та енергетичного вугілля в кризовому Українському медіа-центрі.

"На ринку існує так звана ціна відсікання, вище якої ДП "Енергоринок" не закуповує електроенергію. Гранична ціна відсікання сьогодні вже по досить великій кількості блоків (ТЕС) нижча, ніж та заявка, яку вони подають. А заявка подається на рівні собівартості, там немає інвестиційної складової і ще якоїсь", - сказав експерт групи з реформи енергетичного сектору РПР Віктор Буток.


За його словами, практично мова йде про те, що "частина вугільної генерації в деякі періоди йде на збитки".

"У нас, насправді, ті показники прибутковості всіх традиційних учасників ринку свідчать про те, що зростає не прибутковість цих компаній, а зростає збитковість цих компаній... Ця система далі працювати не буде. Енергосистема в тому вигляді, у тій моделі, яка існує, - це похоронна бригада над усією країною і, в першу чергу, над економікою", - підкреслив Буток. Він також зазначив, що скасування державних дотацій держшахтам вимагатиме включення в ціну вугілля витрат на покриття операційних витрат шахт.

Перший заступник голови АМКУ Марія Ніжнік у свою чергу зазначила, що у існуючої моделі ринку державні ТЕС закуповували вугілля за цінами нижчими за його собівартість, а імпорт вугілля у них був дорожчий, ніж у приватних конкурентів. Крім того, за її словами, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг вводила обмеження вугільної складової в тарифі ТЕС, так званого коефіцієнта "ДО НКРЕ", від ціни, "яка не існує в Україні і на зовнішніх ринках".

Голова Ради Оптового ринку електроенергії Костянтин Запайщиков підкреслив, що ситуація в енергетиці непроста.

"Якщо говорити про функціонування ринку електроенергії України. У нас є борги перед "Енергоатомом" 12 млрд грн, рахунки ("Енергоатому", - ред.) заарештовано. Я не пам'ятаю сьогоднішні дані, скільки блоків стоїть за фактом відсутності палива (на 29 червня 15 блоків ТЕС не працюють через дефіцит вугілля, – ред.). Ось вам і вся калькуляция", - сказав він.

Запайщиков виступив проти твердження про те, що в Україні є профіцит потужності. "Я сприймаю всі точки зору, але не погоджуся з одним ключовим меседжем, що в нас достатня кількість енергоблоків. Якщо у когось є автомобіль, якому за 40 років, ви розумієте, як його можна експлуатувати і чи можливо його ремонтувати в цілому", - сказав він.

"Я і НАЕК "Енергоатом" нічого не маємо проти нетрадиційної енергетики, але коли заходить сонце, то хтось повинен регулювати дефіцит потужності СЕС, ВЕС. Ми робимо те, що не можна робити: ми в режимі регулювання використовуємо блоки, які для цього не були спроектовані", - продовжив глава Ради ОРЕ.

За його словами, в такій ситуації збільшується витрата палива і підвищується знос обладнання.

Експерт ринку Михайло Бно-Айріян зазначив, що проблема дефіциту потужності сьогодні пов'язана з вугіллям. "Зараз спека, пішло спалювання палива. Літо ми проходимо. Що буде у вересні-жовтні? Вугілля з АТО не їде", - пояснив він.

На його думку, чинна з травня формула визначення прогнозної оптової ринкової ціни електроенергії та вугілля повинна допомогти в плануванні імпорту.

"Я думаю, що це створює умови для того, щоб імпортувати більше вугілля. Як мінімум це дає можливість виробнику, який буде завозити вугілля, розраховувати на компенсацію цього в тарифі, а не постійне доведення і боротьбу з цього питання", - сказав Бно-Айріян.

Експерт енергоринку Андрій Герус погодився, що країна відчуває нестачу палива. "У нас сьогодні проблеми такі ж, як рік тому, з дефіцитом вугілля", - сказав він.

"Чому у нас повністю закритий імпорт електроенергії з усіх наших сусідніх країн. Якщо ми говоримо про конкуренцію, ми, як споживачі, хочемо отримати товар за справедливою ціною. Якщо б наші керівні органи дозволили імпорт із сусідніх країн, то ціна електроенергії для кінцевого споживача була б нижчою. Так, наші виробники будуть аргументувати, що у нас колективи людей і т. д., але якщо ми говоримо про ринок, це слабкий аргумент. Тоді наші виробники повинні вигравати конкуренцію у сусідніх країн", - сказав він.

Представник компанії ДТЕК Дмитро Маляр зазначив, що з квітня тариф для ТЕС постійно знижується – в червні він складе близько 99 копійок за кВт ч. Цього недостатньо для імпорту вугілля, додав він.