ua en ru

Збитки "Хмельницькгазу" за перший квартал 2020 року склали 15,2 млн гривень

Збитки "Хмельницькгазу" за перший квартал 2020 року склали 15,2 млн гривень Газовий вентиль (УНІАН)

В кінці 2019 року НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифів на доставку газу

За перший квартал 2020 року збитки газорозподільної компанії "Хмельницькгаз", відповідно до фінансової звітності підприємства, склали 15,2 млн гривень. Про це повідомляє прес-службі компанії.

"Цей результат пояснюється тим, що в першому півріччі поточного року, затверджені НКРЕКП тарифи на доставку газу, покривають лише 84% собівартості послуги. Отже, компанія змушена відкладати виконання інвестиційної програми і скорочувати ряд першочергових витрат", - йдеться в повідомленні.

У прес-службі нагадали, що наприкінці 2019 року НКРЕКП затвердила двоетапний перегляд тарифів на доставку газу: з 1 січня та 1 липня 2020 року. Це було зроблено з метою зменшення фінансового навантаження на споживачів газу в зимовий період. За словами прес-служби, нині діючий тариф у першій половині 2020 року, є збитковим для компанії.

"Адже через отримані збитки і значні неплатежі споживачів - "Хмельницькгаз" змушений відкладати комплекс запланованих заходів і робіт в рамках інвестиційної програми: реконструкцію газопроводів, заміну шафових регуляторних пунктів і замортизированного обладнання, придбання спецтехніки та мережевого обладнання; а також повністю розрахуватися з Оператором ГТС за послуги балансування. Тому отримані кошти, в першу чергу, спрямовуються на першочергові потреби і напрямки: функціонування аварійних служб 104, екстрені ремонти, оплату праці, відрахування у бюджети всіх рівнів, а також придбання засобів дезінфекції та індивідуального захисту працівників, надання благодійної допомоги медичним закладам області", - йдеться в повідомленні

За словами прес-служби, посилює проблему також неповна і несвоєчасна оплата доставки газу клієнтами компанії. Так, за перший квартал споживачі сплатили лише 89% наданих послуг, причому найменша оплата за надані послуги у населення складає лише 70%.

"З початку карантину ми вже встановили 19 нових шафових регуляторних пунктів, провели технічне обслуговування газорегулирующего обладнання, ліквідували сотні витоків газу і забезпечили безперебійну доставку газу всім подолянам - нашим споживачам, - розповідає фінансовий директор АТ "Хмельницькгаз" Олександр Храпицкий. - Також, щоб не піддавати небезпеці, перевели в онлайн-режим всі без винятку наші Центри обслуговування клієнтів. Тому споживачі не відчувають незручностей, а при необхідності звертаються і вирішують всі питання, крім того, мають можливість миттєво зареєструватися в Особистому кабінеті 104.ua".

У прес-службі зазначили, що початок дії економічно обґрунтованого тарифу АТ "Хмельницькгаз" - з 1 липня 2020 року. "Тому при збереженні низьких ринкових цін на газ, даний тариф дозволить до кінця року вивести компанію максимально близько до точки беззбитковості. А також, нарешті, через багато років, проводити в повній мірі заплановану модернізацію газорозподільної системи Хмельницької області протяжністю близько 18 тис. км", - йдеться в повідомленні.