ua en ru

Збитки держави через безкоштовне використання газорозподільних систем - більше 1 млн грн в день, - Драюк

Збитки держави через безкоштовне використання газорозподільних систем - більше 1 млн грн в день, - Драюк Фото: Сергій Драюк

Збитки державного бюджету України через безкоштовне використання державних газорозподільних систем перевищують 1 млн гривень на день. Про це у своїй колонці на "Голосі України" написав народний депутат України, голова підкомітету комітету Верховної ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Драюк.

"Державні газорозподільні системи і далі перебувають у приватних облгазів у безплатному використанні відповідно до договорів, укладених, до речі, ще за часів уряду Азарова. А їх власники—олігархи, реальні чи номінальні, продовжують наживатися на державному майні. Постає запитання: чому держава і далі дозволяє безплатно використовувати власні газорозподільні системи? Скільки вона втрачає від такої власної бездіяльності?", - пише політик.

Так, він зазначає, що на сьогодні об’єктами газорозподільних систем, які перебувають у власності держави, користуються 41 суб’єкт господарювання, 40 з яких не належать до державного сектору економіки.

"Якщо застосовувати аналогію законодавства з питань платного користування державним майном, мінімальна орендна ставка стосовно державного майна, яке на цей час використовується операторами газорозподільних систем недержавного сектору економіки становить 10 відсотків на рік від залишкової вартості такого майна", - підкреслив нардеп.

Згідно з даними Драюка, за результатами інвентаризації об’єктів газорозподільних систем, які перебувають у державній власності за 2015 рік, залишкова вартість цього майна становить понад 4,5 мільярда гривень, орієнтовна сума втрат державного бюджету протягом періоду з 01.10.2015 р. по 01.08.2016 р. становить 411 мільйонів 822 тисячі гривень, а щоденна сума втрат, тобто збитків державного бюджету — 1 мільйон 233 тисячі гривень.

"Що необхідно було зробити уряду? Власне, прийняти постанову про перехід на платне використання державних газорозподільних систем", - вважає парламентарій.