ua en ru

Спад населення був зафіксований у десяти країнах ЄС, - Євростат

Спад населення був зафіксований у десяти країнах ЄС, - Євростат Фото: Євросоюз (twitter/European Commission)

Німеччина як і раніше залишається найбільш багатолюдною країною ЄС

За підсумками 2016 року зменшення населення було зафіксовано в десяти країнах Європейського союзу. Про це свідчать дані Євростату.

Зазначено, що найбільшими темпами чисельність населення скорочувалася у Литві (мінус 1,4%) і Латвії (мінус 0,96%). Таким чином, смертність у Литві і Латвії перевищила народжуваність, а зовнішня міграція, за рахунок якої виросло населення ЄС в цілому, не дозволила покрити втрати.

Відзначається, що однією з причин падіння чисельності населення прибалтійських країн стало перевищення рівня смертності над рівнем народжуваності. Всього за 2016 рік у Литві народилося 30,6 тис. осіб, а померло - 41,1 тис. осіб, у Латвії - 22 тис. І 28,6 тис. відповідно. Більший ніж в Литві рівень смертності зафіксовано Євростатом у 2016 році тільки в Болгарії - 15,1 смертей на тисячу чоловік населення проти 14,3.

При цьому підкреслюється, що загальні втрати населення Литви і Латвії виявилися у кілька разів вище природних втрат. Причина цього - відтік населення за кордон. У цілому Литва за рік втратила близько 41 тис. чоловік (природний спад 10,5 тис.), а Латвія - приблизно 19 тис. чоловік (6,6 тис.). У результаті загальна чисельність населення Литви станом на 1 січня 2017 року скоротилася до 2,848 млн осіб, Латвії - до 1,95 млн.

Повідомляється, що по ЄС в цілому смертність перевищила народжуваність на 15,9 тис. осіб. Однак ці втрати були з лишком компенсовані припливом населення з країн, що не входять до Євросоюзу. До початку 2017 року чисельність населення ЄС перевищила 511,8 млн осіб, що приблизно на 1,5 млн осіб більше, ніж було роком раніше.

Зазначено, що найбільшими темпами зростало населення таких країн, як Люксембург (+ 2,5%), Швеція (+ 1,46%) і Мальта (+ 1,38%), в яких фіксувався як приплив мігрантів, так і природний приріст народжуваності .

При цьому в Німеччині за рік померло на 150 тис. осіб більше, ніж народилося, що, однак, не завадило населенню країни вирости більш ніж на 620 тис. чоловік. Німеччина як і раніше залишається найбільш багатолюдною країною ЄС, на її частку припадає приблизно 16,2% від загального населення Євросоюзу.

Нагадаємо, у вересні в Євростаті заявили про збільшення кількості прохачів притулку в Євросоюзі у другому кварталі 2016 року.