ua en ru

UBS: Саудівська Аравія очолила список найбільших "нафтових" країн

Фінансова група UBS оприлюднила нову доповідь за станом справ у нафтовій сфері планети. UBS склав список з 15 країн з найбільшими запасами "чорного золота". Для кожної країни розраховано, через скільки років закінчиться нафта, якщо перераховані країни будуть видобувати енергоносії на нинішньому рівні. Варто відзначити, що в лідери знову вибилася Саудівська Аравія, яку за підсумками 2010 р. помістила Венесуела, передає телеканал "Росія 24".

Також у доповіді UBS вказується, що світові доведені нафтові запаси знаходяться на рівні 1,8 трлн бар. При нинішньому рівні видобутку і використання ресурсу планеті вистачить ще на 46 років.

Додамо, що приріст запасів нафти в 2010 р. склав 11%. А так звана ставка заміщення ("replacement rate") - 205%. Тобто в середньому нові запаси вуглеводнів з'являються в 4 рази швидше, ніж споживає людство (приріст 1%/рік).

Нагадаємо, згідно з даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), нафтовидобуток у світі за підсумками квітня 2012 р. збільшився на 600 тис. бар. і склав 91,0 млн бар./день (з урахуванням нафти і газового конденсату), перевищивши показник за аналогічний місяць попереднього року на 3,9 млн бар./день.

UBS