ua en ru

Вбивство Мотороли може стати поворотним моментом війни на Донбасі, - Stratfor

Вбивство Мотороли може стати поворотним моментом війни на Донбасі, - Stratfor Фото: бойовик Моторола (Арсен Павлов)

Найбільш вірогідна версія вбивства Мотороли: Росія готується вийти з конфлікту на сході України і зачищає основних свідків своїх військових злочинів

Вбивство бойовика Мотороли (Арсена Павлова) може стати поворотним моментом у війні на Донбасі. Про це заявили експерти американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, передає DW.

На думку експертів, Моторола міг бути убитий тому, що Росія готується вийти з конфлікту на сході України і зачищає основних свідків своїх військових злочинів.

Як йдеться у повідомленні, Моторола став вже п'ятим високопоставленим сепаратистом, загиблим далеко від лінії розмежування сторін на території самопроголошених республік з грудня 2015 року.

Версію про те, що Моторолу могли "забрати" українські спецслужби, експерти Stratfor вважають малоймовірною, оскільки організувати такий теракт в будинку вбитого Павлова, який сувороохороняється, було б досить складно.

Найбільш ймовірні версії вбивства Мотороли:

  1. Моторола став жертвою конкурентної боротьби серед бойовиків
  2. Моторолу усунула російська сторона

Першу версію робить імовірною той факт, що останнім часом в ДНР/ЛНР дійсно спостерігаються кадрові перестановки.

За деякими даними, Моторола був відправлений у ЛНР, щоб навести там порядок, після того як самопроголошений ватажок ЛНР Ігор Плотницький втратив контроль над "забезпеченням безпеки". Це цілком могло підштовхнути Плотницького на рішучі кроки.

Версія вбивства Мотороли Росією включає себе як варіант вбивства, щоб позбутися від найбільш агресивних повстанських команд, які не визнають субординації, так і варіант із "зачисткою" свідків військових злочинів РФ, зокрема атаки на малайзійський MH-17.

Також експерти вважають, що досягнута на зустрічі "нормандської четвірки" згода про введення збройної місії ОБСЄ на Донбас може закрити кордон між Україною і Росією, заблокувавши надання допомоги сепаратистам, що закладе основу для швидкого виходу Москви з конфлікту.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що після вбивства Мотороли командний склад бойовиків змінили на кадрових військових РФ.