ua en ru

Притулок Сноудену має надати Європа, - Партія зелених ФРН

Глава третьої за величиною партії в німецькому парламенті, Партії зелених, Юрген Тріттін заявив у ході інтерв'ю німецькому телебаченню, що притулок колишньому співробітнику NSA Едварду Сноуденом повинна надати Європа, передає Reuters.

"Для демократів болісно, коли хтось, хто служив ідеалам демократії, і, на наш погляд, викрив факт істотного порушення основних прав, повинен шукати притулку у країн-деспотів, де також є проблеми з дотриманням базових прав. Люди в такому положенні повинні бути захищені. Це поширюється і на Сноудена. Йому варто знайти безпечне пристановище тут, в Європі, тому що, розкривши широкомасштабне посягання на права європейських компаній і громадян, він зробив нам велику послугу. І Німеччина, як частина Європи, могла б піти на цей крок" , - підкреслив політик.

Він, однак, не пояснив, які саме країни він мав на увазі, говорячи про "деспотів".

Напередодні Президент Еквадору Рафаель Корреа, куди Сноуден звернувся за наданням йому політичного притулку, спростував інформацію американських ЗМІ про те, що він нібито санкціонував видачу Едварду Сноудену документів, що дозволили йому прилетіти з Гонконгу до Росії. Корреа також заявив, що долю Сноудена, який досі знаходиться в транзитній зоні московського аеропорту Шереметьєво, має вирішувати влада Росії. Він підкреслив, що його республіка не може запустити процес надання притулку, поки Сноуден не приїде безпосередньо в Еквадор або не добереться до його посольства.

Нагадаємо, що в травні 2013 р. Сноуден, обвинувачений у шпигунстві та розголошенні відомостей, що становлять державну таємницю, переїхав зі США до Гонконгу, а 23 червня 2013 р. прилетів до Москви, де він, за наявними даними, перебуває досі.

У США, де проти Сноудена висунуті звинувачення в шпигунстві та крадіжці державної власності, заявили, що домагатимуться юридичного співробітництва з тими країнами, де він збирається зупинитися. У відповідь на пропозицію США про видачу Сноудена Президент РФ Володимир Путін повідомив, що останній прибув до Москви як транзитний пасажир і тепер має право купити квиток і летіти, куди він хоче. Незважаючи на це, влада США впевнена, що у Росії є правова основа для видачі Сноудена.

Нагадаємо, вчора міністр юстиції Німеччини Сабіна Лойтхойссер-Шнерренбергер вимагала від влади США пояснень з приводу інформації про те, що американські спецслужби займалися прослуховуванням офісів Європейського союзу.