ua en ru

УАК: Cвітові виробники цукру очікують більший врожай, ніж у 2009 р., що може призвести до обвалу цін на цукор.

Майже всі провідні світові виробники цукру очікують більший врожай, ніж у 2009 р., а це може призвести до перенасичення цукром світового ринку та обвалу цін. Про це повідомляє аналітичний департамент Української аграрної конфедерації (УАК).

"Враховуючи заяви деяких провідних українських виробників цукру про заплановану врожайність на рівні 80 т/га, можна припустити, що середня врожайність буде більше ніж у 2008 р., а отже й цукру теж буде більше", - сказано в повідомленні УАК.

Такий розвиток подій може призвести до не менш стрімкого падіння цін на цукор, ніж його ріст на початку року. Як і в першому кварталі 2010 року, на внутрішню ціну буде впливати кількість цукру у країні та рівень світової ціни.

Станом на 7 травня вже було засіяно 476,5 тис. га цукрового буряку. Це є досить суттєвим збільшенням посівних площ, порівняно з 320 тис. га 2009 року, та навіть більше, ніж оптимістичні прогнози Мінагрополітики засіяти 450 тис. га.

"Якщо припустити, що середня врожайність цього року буде на рівні минулого, а це близько 33 т/га, то валовий збір цукрових буряків буде 15,7 млн т і виробити з них зможуть приблизно 1,9 млн т цукру. За таких обставин внутрішній попит на цукор, який складає 1,8-2 млн т на рік, буде повністю забезпечений за рахунок національного виробництва", - йдеться в повідомленні УАК.

В УАК упевнені, що всебічне стимулювання експорту цукру є єдиним шляхом недопущення суттєвого обвалу внутрішніх цін. Основними напрямками експорту може стати Росія, з якою, за словами міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка, вже підписано протокол про наміри експортувати у 2011 р. до 500 тис. т цукру українського виробництва з цукрових буряків. Також перспективно виглядає експорт до країн Середньої Азії, таких як Казахстан та Киргизія.

"Використовуючи увесь потенціал цукрової галузі, Україна має усі шанси повернутися на зовнішні ринки у якості експортера цукру", - впевнені в УАК.