ua en ru

"УкрАгроКонсалт": Якість українського зерна буде нижчою за торішню

Аналітичний центр "УкрАгроКонсалт" зазначає, що в червні і першій половині липня умови наливання зерна і прибирання для ранніх зернових культур істотно погіршали. Спека в середині червня припала саме на період формування і наливання зерна. За умов, коли температура повітря періодично піднімалася вище 30°С, прискорилося дозрівання рослин, зернові не добрали в зростанні, зерно сформувалося дрібне.

Дані чинники призвели до того, що "УкрАгроКонсалт" знизив свою оцінку врожаю ячменю в 2010 р. приблизно на 9% - до 10,2-10,4 млн т (11,6 млн т в 2009 р.).

Погода надала негативну дію і на пшеницю, проте, меншою мірою. Врожайність на початку прибирання показує непоганий рівень для старту, і обіцяє зрости. "УкрАгроКонсалт" знизив свою оцінку врожаю пшениці до 18,6 млн т (20,8 в 2009 р.).

За оцінками фермерів південного регіону, практично вся пшениця на півдні має фуражну якість. В центрі країни ситуація з якістю краща. Наприклад, у Полтавській обл. частка продовольчої пшениці досягає 70%. Фахівці "УкрАгроКонсалт" вважають, що в цілому по країні частка продовольчої пшениці становить 25-30% (приблизно 40-45% в 2009 р.).

Травневі дощі і велика кількість тепла в червні сприяли хорошому зростанню і розвитку кукурудзи. Запаси вологи в ґрунті достатні, що дуже важливе для формування високої врожайності. Серед негативних чинників необхідно зазначити жару в період запилення. Спека може призвести до стерильності пилку і зниження врожайності. Проте робити якісь висновки із цього приводу поки рано, тому "УкрАгроКонсалт" залишив свій прогноз урожаю кукурудзи без змін - 12,3 млн т.

Загальна оцінка урожаю 2010 р. знижена на 1,2 млн т до 43,52 млн т (45,4 млн т в 2009 р.).