ua en ru

УАК: Експорт зерна з України за липень-серпень 2011 р. знизився на 22% - до 1,8 млн тонн

У липні-серпні поточного року експорт зерна з України склав усього близько 1,8 млн тонн - на 400 тис тонн, або 22% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це стало відомо з повідомлення Української аграрної конфедерації.

У тому числі експортовано 700 тис тонн пшениці і близько 1 млн тонн ячменю.
Причиною зниження обсягу вивозу зерна в поточному році стали експортні мита, які роблять експорт українського зерна неконкурентоспроможним у порівнянні з російським, собівартість якого, до того ж, в основних зерновиробничих регіонах Росії - на Дону, Північному Кавказі, Центральному Чорнозем'ї на 30% нижче, ніж в Україні.
Росія, маючи в своєму розпорядженні набагато менш потужну і розгалужену експортну інфраструктуру, за аналогічний період поточного року експортувала в 3 рази більше зерна (понад 5,5 млн тонн), заповнивши таким чином всі поточні і середньострокові потреби основних традиційних імпортерів причорноморського зерна.
"При збереженні такого стану, якщо не вжити кардинальних заходів щодо вивільнення ємностей під пізні культури (а це можна зробити тільки шляхом інтенсифікації експорту, на що буде потрібно не менше місяця), Україна має всі шанси привести в непридатність для нормального використання 3-5 млн тонн кукурудзи, вартістю 5-7 млрд грн ", - зазначив генеральний директор УАК Сергій Стоянов.
Нагадаємо, Україна в 2010-2011 маркетинговому році експортувала 12,1 млн тонн зерна. У липні поточного року експорт зерна з України зменшився в 3,9 рази в порівнянні з червнем 2011 р. - до 380 тис. т.