ua en ru

В "Укренерго" немає перепон для підписання договорів за підсумками аукціону, - "Східенерго".

Визначення Господарського суду м. Києва від 11 грудня 2009 р. за позовом "Укрінтеренерго" не може бути перепоною для укладення договорів "Укренерго". Про це заявив комерційний директор ТОВ "Східенерго" (ДТЕК) Олексій Магда, який брав участь у даному аукціоні, повідомляє прес-служба ДТЕК. "І щоб в цьому була повна впевненість, "Східенерго" звернувся до Інституту філології КНУ ім. Шевченка для експертизи тексту визначення Госпсуда м. Києва, який вже надав свій висновок", - повідомив представник компанії.

Згідно з експертним висновком філологів, зміст п.2 резолютивної частини визначення Госпсуду Києва може бути спрощено інтерпретовано так: "Заборонити "Укренерго" здійснювати операції із наданням доступу до електричних мереж України, які використовуються для виконання контрактів, укладених "Укрінтеренерго" на підставі аукціонів". Тобто, "Укренерго" забороняється укладати не будь-які операції, а саме операції із наданням доступу до електричних мереж України, які використовуються для виконання контрактів, укладених "Укрінтеренерго" на підставі аукціонів".

Нагадаємо, що п.2 резолютивної частини визначення Госпсуду м. Києва від 11.12.2009 в розгорненому вигляді записано так: "Заборонити до отримання рішення у справі законної сили Державному підприємству "Національна енергетична компанія "Укренерго" здійснювати операції (укладати договори/угоди, вносити зміни і доповнення до договорів/операцій), умовами яких передбачається надання ДП "НЕК "Укренерго" послуг із забезпечення доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України із вказівкою технічних умов для експорту електричної енергії в об'ємах доступної потужності міждержавних електричних мереж України, які використовуються для виконання зовнішньоекономічних контрактів з експорту електроенергії, укладених Державним підприємством зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" (04080, м. Київ, ул.Фрунзе, 85, код ЄДРПОУ 19480600), на підставі проведення аукціонів із доступу до пропускної спроможності міждержавних електричних мереж України для експорту електричної енергії".

О.Магда також відзначив, що згідно із законом "Про електроенергетику", договори із переможцями аукціонів "Укренерго" зобов'язано було укласти протягом трьох робочих днів після їх проведення, і цей термін сплив 21 грудня ц.р.

О.Магда підкреслив, що у зв'язку із цими обставинами в "Укренерго" немає яких-небудь перепон для підписання договорів із переможцями аукціонів.

Нагадаємо, аукціон відбувся 16 грудня ц.р. Компанія "Західенерго" придбала 100 МВт Бурштинської ТЕС за 55,6 млн грн. Компанія "Східенерго" придбала 150 МВт Бурштинської ТЕС за 83,4 млн грн. Компанія "Укрінтеренерго" придбала 25 МВт Бурштинської ТЕС.

"Укренерго" виставила 275 Мвт потужності міждержавного перетину в напрямі "Бурштинська ТЕС - енергосистеми Словаччини, Угорщини, Румунії" на аукціони на умовах постачань протягом місяця.