ua en ru

У.бен Ладен загрожує новими вбивствами американців, якщо в США стратять організатора теракту 11 вересня 2001 р.

Лідер міжнародної терористичної організації "Аль-Каїда" Усама бен Ладен загрожує новими вбивствами американців, якщо в США стратять організатора терактів 11 вересня 2001 р. Халіда Шейха Мохаммеда. У.бен Ладен заявив в аудіозверненні, що страта Х.Ш.Мохаммеда стане "смертним вироком" для всіх американців, захоплених "Аль-Каїдою", передає арабський телеканал Al Jazeera.

"Політики в Білому домі допускають несправедливу щодо нас поведінку, підтримуючи окупацію Палестини Ізраїлем", - заявив У.бен Ладен. Він додав, що Америка марно вважає себе в безпеці, знаходячись за океаном.

Х.Ш.Мохаммед і ще четверо людей, підозрюваних в організації теракту 11 вересня 2001 р., повинні постати перед судом у США, на якому прокурори, ймовірно, наполягатимуть на смертному вироку. У лютому ц.р. представники Міністерства оборони США зазначили, що Х.Ш.Мохаммеду загрожує страта, якщо його провина буде доведена. За інформацією міністерства, обвинувачений вже зізнався в злочинах.

Дата початку процесу стосовно підозрюваних поки невідома. Крім того, немає ясності, який судовий орган розглядатиме цю справу: цивільний суд або військовий трибунал. Адміністрація президента США планує судити обвинувачених у Нью-Йорку.

Нагадаємо, 11 вересня 2001 р. 19 терористів, імовірно - членів "Аль-Каїди", розділившись на чотири групи, захопили чотири рейсові пасажирські авіалайнери компаній American Airlines і United Airlines. У складі кожної групи була людина, що пройшла льотну підготовку.

Два літаки були спрямовані в будівлі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку, внаслідок чого він був повністю знищений. Третій впав у районі будівлі Пентагону. Пасажири четвертого лайнера чинили опір терористам. В результаті машина впала в полі біля м. Шенксвілл в штаті Пенсильванія.

Теракт, що став одним з найвідоміших у новітній історії Америки, забрав життя близько 3 тис. людей.