ua en ru

В України зберігається можливість відмовитися від "безальтернативного" євроінтеграційного вибору, - Медведчук

В України зберігається можливість відмовитися від "безальтернативного" євроінтеграційного вибору. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук, коментуючи опублікований робочий варіант Угоди про асоціацію України і ЄС.

"В опублікованому документі є все ж момент, вселяє оптимізм. У відповідності зі статтею 481, "будь-яка із сторін може денонсувати цю Угоду, повідомивши про це іншій Стороні. Дія цієї Угоди припиняється через шість місяців з дати отримання такого повідомлення"... Так що в принципі зберігається можливість відмовитися від "безальтернативного" євроінтеграційного вибору, коли стануть зрозумілі його катастрофічні наслідки для України", - заявив Медведчук.

Він зазначив, що створення ЗВТ з ЄС неминуче призведе до експансії європейських товарів на внутрішній ринок України та погіршення зовнішньоторговельного балансу. Представники Росії вже заявляли, що в разі створення Україною ЗВТ з ЄС митний режим з нею буде переглянутий, аж до виключення з ЗВТ в рамках СНД. Певні ризики з'являються і для систем технічного контролю, так як вимоги МС і ЄС далеко не ідентичні. У разі, якщо Україна почне змінювати свою продукцію під нові стандарти, Росія може "випасти" з промислової кооперації з місцевими підприємствами, що призведе до розриву промислових ланцюжків. У такому разі заводи країн-учасниць МС будуть змушені переорієнтуватися один на одного, замінивши українських партнерів.
"Це може призвести до втрати самого важливого зовнішнього ринку України та розриву коопераційних зв'язків, особливо з випуску високотехнологічної продукції.

Втрати ринків СНД і розриву коопераційних зв'язків сприятиме і форсоване введення європейських технологічних режимів (стандартів), які далеко не завжди збігаються з режимами (стандартами) країн СНД.
Очевидно також, що саме по собі введення в досить стислі терміни близько 20 тисяч технологічних режимів (стандартів) пов'язано з колосальними витратами.

Буде втрачена значна частина митних надходжень до бюджету. А це в ситуації запланованого з 2014 р. зниження ставок податку на прибуток і ПДВ може мати важкі наслідки для українських державних фінансів", - зазначив Медведчук.

Він звернув увагу на те, що використання жорстких європейських екологічних стандартів може призвести до закриття багатьох великих українських підприємств. Причому саме в тих галузях, де найбільше прихильників євроінтеграції, - металургійної, хімічної.
"Вимога до України наблизити своє законодавство в частині санітарних і фітосанітарних заходів з охорони тварин до права ЄС "вб'є" традиційну ринкову торгівлю, зокрема, продаж м'яса, сала, молока та інших продуктів населенням. Це зачепить інтереси мільйонів виробників і споживачів і завдасть колосального шкоди аграрному сектору країни.

Угода про асоціацію відкриває дорогу до завезення і використання в Україні продуктів з ГМО, питання про шкідливість чи корисність яких фахівцями поки не вирішене. Є вагомі підстави вважати, що ГМО вражає внутрішні органи, особливо нирки і печінку. Про це свідчать, зокрема, нещодавно опубліковані в журналі EnvironmentalScience Europe групи учених Каннського університету у Франції.

Зняття ж і без того незначних мит на імпорт "секонд-хенду" остаточно поховати і без того дихаючий на ладан легку промисловість України (з 80-х рр. минулого століття питома вага цієї галузі, що забезпечувала тоді значні надходження в бюджет, впав в 10 разів по відношенню до ВВП)", - резюмував політик.