ua en ru

У опозиції немає альтернативного уряду, - експерти

У опозиції немає морального права ініціювати відставку уряду, оскільки вона не здатна запропонувати гідні кандидатури прем'єра і членів Кабміну, вважають політологи.

«Опозиція багато говорить про зміну уряду, але давайте дивитися правді в очі. У свій час, коли обговорювалася політична реформа, я запропонував зміни до Конституції, згідно з якими питання відставки уряду поєднується з пропозицією ініціаторів відставки своєї кандидатури прем'єра і міністрів. Така модель існує в Німеччині. Тоді б нинішньої проблеми не існувало. Якщо в опозиції немає більш гідних людей, то тоді і не пропонуйте когось звільняти», - сказав директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

З ним згоден голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. «Висувати кандидата на посаду прем'єра може тільки Президент. Опозиція це розуміє, тому головна мета в їх резолюціях недовіри уряду - не заміна Кабміну своїми людьми. Їм важливо посилити політичну нестабільність і створити управлінський хаос. Ні про який свій уряд вони сьогодні навіть і мріяти не можуть. Хіба що, більш приземлений варіант, коли опозиціонеру віддадуть позицію, яку вони найбільше критикують. Хай покажуть, що вони можуть краще. Наприклад, розповідають, що не така пенсійна реформа, нехай на посту глави Пенсійного фонду або міністра соцполітики реформують її правильно», - сказав політолог.

У зв'язку з цим, за його оцінками, ймовірність прийняття резолюції недовіри уряду Азарова вкрай низька. «Ніяких інших варіантів немає, сценарій, коли Янукович призначить людину з опозиції прем'єром - на межі фантастики. Звичайно, ні Яценюк, ні Тягнибок не відмовляться від такої посади. Кличко більше думає про президентство. Але це високі мрії, мріяти можна про що. Тому я не вірю, що зараз буде прийнята резолюція недовіри уряду. Вірогідність цього 1-2%», - сказав Фесенко.