ua en ru

Світове співтовариство не має дієвих механізмів для того, аби зупинити агресію РФ, - МЗС України

Світове співтовариство не має дієвих механізмів для того, аби зупинити агресію РФ, - МЗС України

На сьогодні світове співтовариство не має дієвих механізмів для того, аби зупинити агресію Росії. Про це в ефірі "5 каналу" заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс.

"Існує проблема, що світове співтовариство зараз немає достатніх механізмів , для того щоб таких агресорів поставити на місце. Є Рада Безпеки ООН, є власне Генеральна асамблея ООН, але оскільки Російська Федерація є постійним членом Ради Безпеки ООН з блокуючим фактично голосом, то світове співтовариство не має зараз можливості, для того щоб вжити якихось дій і виправити цю ситуацію. Є питання щодо реформи Ради Безпеки і про це члени Ради Безпеки ведуть багато років мову, але поки це питання не зрушилося з місця", - заявив Перебийніс.

Крім того, він зазначив, що Україна має бути готова до будь-яких сценарії розвитку конфлікту з Російською Федерацією.

"Зараз на наших кордонах відбуваються досить небезпечні не звичні маневри військ Російської Федерації. Відбувається накопичення сил. Щодня ми отримуємо інформацію проте, що ешелони з технікою переміщаються і прямують до наших кордонів. Звичайно це не може не викликати у нас занепокоєння. Звичайно, зараз важко говорити про те, чи справді Російська Федерація готується до якихось військових дій чи це, власне, як вони кажуть відбуваються навчання. Але в будь якому разі - це досить небезпечні заходи, які фактично загрожують не тільки Україні. Все світове співтовариство з певним побоювання і острахом за цим спостерігає. Я думаю, що ми маємо бути готовими до будь яких сценаріїв, хоча ми наголошуємо, що ми за дипломатичне, політичне розв'язання цього конфлікту, до такого діалогу з Російською Федерацією ми готові", - заявив Перебийніс.

Також він відзначив, що українська сторона скоротила кількість співробітників посольства України у Російській Федерації, але повністю не евакуйовувала його. Посол України в РФ Володимир Єльченко перебуває на консультаціях в Києві.

"Інформація про евакуацію не відповідає дійсності, але правдою є те, що Україна скорочує свою кількість співробітників у нашому посольстві у Москві, що є природним логічним кроком, беручи до уваги наш нинішній рівень спілкування з Російською Федерацією, беручи до уваги те, що російські війська окупували частину нашої території і беручи до уваги, що Російська Федерація зараз відмовляється від контактів на найвищому рівні, тому ми, власне, як і Російська Федерація пішли на такий крок і різко скоротили кількість свого штату у посольстві. Його можна розглядати в контексті того скорочення, яке зараз відбувається в усіх державних органах тому числі - це не може не торкнутися і дипломатичної служби. Пан Єльченко перебуває в Києві, він був відкликаний на консультації, якщо не помиляюся, два тижні тому. В дипломатичній практиці - це сигнал про зниження рівня двохсторонніх відносин, коли посол відкликається на консультації", - заявив Перебийніс.