ua en ru

У Ірландії досить «комфортні» умови для отримання позики від Євросоюзу і МВФ, - експерт

У Ірландії досить комфортні умови для отримання позики, враховуючи її відносно високі кредитні рейтинги (Аа2, АА-), вважає головний економіст UniCredit Group по Європі Марко Валлі, передає РБК daily.

Він зазначив, що від Ірландії, як і від Греції, кредитори зажадають підвищити податки, а з наступного року значно скоротити держвитрати. «Середній платник податків сплачує тут тільки половину від тих податків, які платять платники податків в Німеччині. З цієї причини плановане владою незначне підвищення податків тут буде не таке помітне, як у Греції, де влада, наприклад, вдвічі збільшилf акцизи на пальне», - сказав М.Валлі.

Також, на думку експерта, у Дубліна є в запасі ще один козир - ірландський уряд заздалегідь розробив антикризовий план, який передбачає скорочення бюджетного дефіциту до 9,25-9,5% ВВП в 2011 р. і до 3% до 2015 р. Крім того, за словами М.Валлі, Ірландія планує скоротити свої витрати на 6 млрд євро в 2011 р., а в цілому до 2014 р. - на 15 млрд євро. «Ірландія проводила консультації з ЄС з приводу цього пакета заходів, тому остаточний план навряд чи буде значно відрізнятися від того, що вже відомо», - прогнозує економіст.