ua en ru

У ЄС немає конкретного плану фіндопомоги для України, - прес-секретар Ештон

Представник глави європейської дипломатії Кетрін Ештон Майя Косьянчич дала зрозуміти, що конкретного плану щодо надання фіндопомоги Україні немає.

"Вона (Ештон) повторила той же відповідь про необхідність діалогу, вона також говорила з міжнародним співтовариством про те, чи є можливості надати фінансову допомогу Україні, щоб подолати економічні труднощі", - повідомила Косьянчич.

Раніше українська влада неодноразово вели переговори з МВФ про надання кредиту, але безрезультатно, так як уряд вважав неприйнятними висунуті умови, зокрема, підвищення комунальних тарифів та запровадження вільного курсу гривні.

За словами Косьянчич, ці вимоги Міжнародного валютного фонду залишаються в силі.

Вкрай різко відреагував на ситуацію президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу, заявивши, що Євросоюз не має наміру брати участь "в аукціоні за підпис України".

"Наше найбільше пропозицію Україні - це, власне, Угоду про асоціацію. Ми надаємо Україні доступ до найбільшого ринку на світі. Це дуже щедру пропозицію", - підкреслив він.

"Підхід, що ми повинні щось платити за підписання Угоди про асоціацію... Це неправильно. Члени ЄС чітко заявили, що вони не збираються брати участь у змаганні на аукціоні - хто більше заплатить за підпис України", - заявив політик.

Нагадаємо, що голова фракції ВО "Батьківщина" Арсеній Яценюк після зустрічі з держсекретарем США Керрі в Мюнхені заявив про те, що Міжнародний валютний фонд, Євросоюз та інші міжнародні організації готові надати Україні фінансовий пакет допомоги обсягом 15 млрд. доларів.

За його словами, допомога буде виділена за умови проведення конституційної реформи і формування нового уряду. Яценюк підкреслив, що це пакет не тільки економічної, але й політичної допомоги, так як висунуті вимоги про припинення насильства, розслідування всіх злочинів по відношенню до учасників протестів і покарання винних.