ua en ru

Тягнибок запропонував ліквідувати обласні та районні держадміністрації

Влада в Україні повинна бути в значній мірі передана місцевим громадам, а обласні та районні держадміністрації потрібно ліквідувати. Про це заявив лідер ВО "Свобода", кандидат у Президенти України Олег Тягнибок, перебуваючи з поїздкою на Волині.

Тягнибок зазначив, що замість "регіоналізації", яку зараз просуває Партія регіонів після провалу спроби перетворення України у федеративну державу, держава потребує передачі влади місцевому самоврядуванню.

"Місцеве самоврядування не те ж саме, що регіоналізація. Українцям потрібні, перш за все, сильні місцеві громади, а не сильні регіони. Саме такий підхід приведе до збільшення реального впливу громадян на діяльність влади. Основою повинна бути передача більшої кількості владних повноважень та фінансових ресурсів на рівень місцевих громад - щоб люди могли найбільш ефективно контролювати владу", - сказав кандидат у Президенти від націоналістів.

За його словами, ОДА та РДА (які займалися перерозподілом ресурсів і контролем за місцевими громадами) в їх нинішньому вигляді не потрібні і повинні бути ліквідовані. При цьому функції ефективного управління повинні взяти на себе обласні ради та призначені ними виконавчі комітети.

"Необхідно посилити підзвітність органів місцевого самоврядування перед місцевими громадами. Громадяни повинні отримати право відкликати депутатів місцевих рад, суддів місцевих судів та право висловити недовіру голові виконавчого комітету, землевпоряднику і керівникові відділу внутрішніх справ шляхом референдуму", - заявив політик.

Він також запропонував ширше використовувати інструмент місцевих референдумів для вирішення життєво важливих питань.

Нагадаємо, раніше Тягнибок заявив, що в Україні можлива децентралізація влади на користь місцевих громад - однак тільки після того, як територію країни покинуть російські окупанти.