ua en ru

Туск: прийняття бюджету ЄС неможливо до виборів в Європарламент

Туск: прийняття бюджету ЄС неможливо до виборів в Європарламент Фото: президент Європейської Ради Дональд Туск (consilium.europa.eu)

Президент Європейської Ради не бачить можливості планувати бюджет до 2019 року

Президент Європейської Ради Дональд Туск вважає, що досягти остаточної згоди щодо бюджету ЄС на 2020-27 року до виборів у травні 2019 року нереально. Про це йдеться в його письме до лідерів ЄС напередодні саміту, який відбудеться в п'ятницю.

Зокрема, в листі Туска зазначається, що 27 лідерів ЄС (без прем'єра Британії) обговорять склад нового Європейського парламенту після Brexit та інші інституційні питання. Окрема дискусія планується щодо багаторічного бюджету ЄС на період після 2020 року.

"Нам доведеться зіткнутися з проблемою розриву в бюджеті ЄС через Brexit. Це показує серйозність майбутніх викликів. Крім того, існує також питання строків. Є багато причин для прискорення роботи над наступним бюджетом порівняно з попередніми переговорами. І це повинно бути нашою метою, але, як зазначалося багатьма під час попередніх консультацій, ми також повинні бути реалістами", - пише Туск.

Також повідомляється, що вибори в Європарламент відбудуться в травні 2019 року, тобто через два місяці після офіційного виходу Британії з ЄС. Нинішній бюджет ЄС розрахований до 2021 року. Керівники країн співтовариства повинні вперше обговорити наступне семиріччя фінансове планування.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, структура Європейського союзу може стати більш ефективною завдяки об'єднанню в одну посади президента Європейської Ради та президента Європейської Комісії. Про це йдеться в рекомендаціях Комісії для нового довгострокового бюджету Європейського союзу.