ua en ru

Туск відправив у відставку міністра Будзановскі, винного в угоді з "Газпромом"

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск відправив у відставку міністра державної скарбниці Миколая Будзановського. Про це повідомляє "Польське радіо".

Про свою постанову глава польського уряду повідомив після представлення головою МВС висновків рапорту на тему газового меморандуму між польською компанією EuRoPol Gaz і російським Газпромом у справі другої гілки ямальского газопроводу в обхід України.

Туск заявив, що підписання такого документа без повідомлення про цей факт міністра державної скарбниці є неприйнятним. Як оцінив глава уряду, міністр Міколай Будзановський не мав ефективного нагляду над стратегічною для держави компанією, в іншому випадку він знав про підписаному документі.

Обмін інформацією у справі газового меморандуму був далеко недостатнім - заявив прем'єр-міністр Туск. Разом з тим, глава польського уряду додав, що у зв'язку з меморандумом інтереси польської держави не постраждали. Чи не уходшілісь також взаємини Польщі з Україною.

EuRoPol Gaz і Польська нафто-газова компанія (PGNiG), яка є акціонером першої, запевняли, що підписаний документ не вирішує питання про будівництво другої гілки ямальского газопроводу і в немає в ньому ніяких зобов'язань. На наступний день після підписання меморандуму прем'єр-міністр Туск заявив, що йому нічого про це невідомо. Як пояснив міністр скарбниці, це лише технічне розуміння. Зате віце-прем'єр, міністр економіки Януш Пехоцінській сказав, що уряд очікує подробиць російської пропозиції, які мають бути за півроку, і тоді займе позицію у відповідності з інтересами і безпеки Польщі.

Пост міністра державної скарбниці повинно зайняти колишній віце-міністр адміністрації і цифризації Влодзімеж Карпінський.

Читайте також: "Газпром" і "ЄвроПол ГАЗ" підписали меморандум щодо реалізації проекту "Ямал-Європа-2"