ua en ru

Туск несе повну відповідальність за смоленську катастрофу, - міністр оборони Польщі

Туск несе повну відповідальність за смоленську катастрофу, - міністр оборони Польщі Фото: Антоній Мацєревич

На думку Мацєревича, Туск несе юридичну відповідальність

Міністр національної оборони Польщі Антоній Мацєревич заявив, що колишній прем’єр-міністр країни Дональд Туск несе повну відповідальність за смоленську катастрофу, передає "Радіо Свобода".

"Відповідальність моральна, політична та юридична екс-прем’єр-міністра Дональда Туска у зв’язку зі смоленською катастрофою є очевидною", - заявив він.

Так, в ефірі телеканалу TVP Мацєревича запитали про можливість юридичної відповідальності у зв’язку зі смоленською катастрофою. Міністр нагадав, що на початку травня 2010 року, за поданням партії Право і справедливість, Сейм Польщі голосував у справі прийняття Польщею розслідування, включно зі справою можливої ексгумації тіл жертв.

"Я ходив від депутата до депутата Громадянської платформи, просив їх, аби вони підтримали це подання, аби Польща прийняла це провадження, це розслідування. Усі голосували за те, аби Польща не робила цього… їхня моральна та політична відповідальність очевидна. Правова, на мою думку, також - Дональда Туска", - підкреслив міністр оборони.

За його словами, Туск неодноразово повторював, що усі дії державних органів влади у справі катастрофи проводили за його розпорядженням.

"Усі рішення покладені на мене особисто і я несу за них відповідальність”, -сказав пан Дональд Туск, і це правда. Він несе відповідальність як прем’єр, але теж несе відповідальність як людина, котра від 11 квітня була головою спеціальної групи Ради міністрів, до складу якої входили усі найважливіші міністри, у якій було чітко наголошено, що усі рішення залежать від нього особисто", - наголосив Мацєревич.

Нагадаємо, у труні президента Польщі Леха Качинського, який загинув у смоленській катастрофі, виявлені останки двох інших людей.