ua en ru

Туск: ЄС і Британія можуть не встигнути домовитися про Brexit

Туск: ЄС і Британія можуть не встигнути домовитися про Brexit Фото: Дональд Туск (flickr.com/eppofficial)

Сторони повинні встигнути погодити умови "Брекситу" раніше закінчення цього року

Голова Євроради Дональд Туск передбачає можливість відсутності домовленості про умови відділення Великій Британії від Євросоюзу. Про це він заявив у листі напередодні неформального саміту лідерів ЄС в Зальцбурзі 19-20 вересня, передає dpa.

Зокрема, Туск заявляє, що Євросоюзу і Великій Британії необхідно домовитися про умови Brexit істотно раніше кінця 2018 року, щоб ці домовленості встигли пройти необхідну ратифікацію в ЄС і країні до виходу Британії з ЄС.

"На жаль, сценарій без домовленості все ще цілком можливий. Проте, якщо ми будемо діяти відповідально, ми зможемо уникнути катастрофи", - написав він.

Головний дипломат ЄС з Brexit Мішель Барньє раніше заявляв, що сторонам потрібно встигнути погодити всі питання до початку листопада 2018 року.

Нагадаємо, згідно з прогнозами Міжнародного валютного фонду, Британію чекає зниження ВВП, якщо вона вийде з Європейського союзу (ЄС), не уклавши угоду про Brexit. При цьому фінансове становище країни в будь-якому випадку виявиться гіршим, ніж якби вона залишилася в ЄС.