ua en ru

Туреччина отримає знижку на газ.

Сформовані на світовому ринку газу умови змушують "Газпром" міняти цінову політику. Монополія обговорює з Туреччиною можливість зниження вартості російського газу. Про це повідомив віце-прем'єр Росії Ігор Сечин, передає РБК daily. Однак, щоб зберегти свою частку на європейському ринку, "Газпрому" швидше за все доведеться робити знижку не тільки Туреччині.
Минулого року турецькі ЗМІ писали, що Анкара може домогтися знижки на газ. Крім того, йшлося про можливий перегляд пункту контракту, заснованого на принципі take or pay (бери або плати), згідно з яким турецька сторона повинна платити за законтрактований, але невибраний газ. У 2009 р. монополія експортувала до цієї країни 19,8 млрд куб. м палива.
"Газпром" завжди говорив, що вважає за краще продати менше газу, але за вигідними для нього цінами. І він не має наміру змінювати цінову політику, тому що вона заснована на довгострокових контрактах. Однак Туреччина може стати вже другою країною, яка отримає знижки від холдингу. На початку тижня The Wall Street Journal писала, що італійська ENI SpA домовилась з "Газпромом" про покупку газу за більш гнучким цінами.
За даними Федеральної митної служби, фізичні обсяги експорту російського природного газу в далеке зарубіжжя в 2009 р. знизилися на 23,9%, до 120,5 млрд куб. м. Видобуток "Газпрому" минулого року впав до рекордно низької позначки за всю його історію - 462,2 млрд куб. м, що на 16% нижче рівня 2008 р.