ua en ru

Туреччина проводить призов резервістів для посилення військ на кордоні з Сирією

Влада Туреччини проводить призов військовослужбовців, звільнених зі служби протягом останніх 5 років, для посилення чисельності угрупування військ на кордоні з Сирією, в очікуванні хвилі біженців, передає Press TV. За словами військових, вони повністю контролюють ситуацію у всіх стратегічно важливих точках.

На даний момент кордон з боку Сирії перетнули понад 7 тис. осіб, проте влада чекає напливу ще 17 тис. біженців з найбільш неблагополучних районів, таких як Хама або Дейр-ез-Зор.

Разом з тим, за повідомленнями місцевих ЗМІ, найгіршим для Туреччини буде сценарій розвитку подій, аналогічний лівійському або іракському, коли війська НАТО почнуть наносити удари по об'єктах в Сирії. Тоді проблема масової втечі мирного населення доповниться сплеском ісламістського тероризму, оскільки, по суті, одна з заслуг режиму сирійського Президента Башар Асада - це максимальне ослаблення позицій радикалів.

Нагадаємо, починаючи з березня 2011 р. в Сирії проходять масові антиурядові виступи. Рада Безпеки ООН протягом трьох місяців утримувалася від заяв з приводу ситуації в Сирії, однак після подій в м.Хама, де в останні дні липня, за інформацією опозиційних активістів, в ході придушення антиурядових виступів були вбиті близько 150 чоловік, Рада Безпеки ООН офіційно засудила відкрите порушення прав людини і застосування зброї проти мирних жителів. За даними сирійських правозахисних груп, з початку масових акцій протесту армією і поліцією в Сирії були вбиті близько 2,6 тис. осіб.