ua en ru

Туреччина припиняє всі торгові відносини з Ізраїлем

Влада Туреччини припиняє торгові відносини з Ізраїлем, а також військові зв'язки і зв'язки у сфері оборонної промисловості. З такою заявою сьогодні виступив турецький прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган, передає Reuters.
Глава уряду також підкреслив, що за розривом відносин між двома країнами "послідують різні заходи". Зокрема, він заявив, що Туреччина накладе на Ізраїль ряд додаткових санкцій. "Наші кораблі частіше з'являтимуться у їхній території", - відзначив Ердоган.
Нагадаємо, що останнім часом відносини між двома країнами сильно погіршали. 2 вересня 2011 р. Туреччина вислала ізраїльського посла і розірвала військові відносини з колишньою країною-союзником. Таке рішення було ухвалене у відповідь на відмову ізраїльської сторони принести вибачення за напад морської піхоти на турецькі судна в нейтральних водах недалеко від сектора Газа більше року тому.
Нагадаємо, флотилія з шести судів під приводом доставки гуманітарній допомозі, незважаючи на заборону Єрусалиму, рухалася у бік сектора Газа. 31 травня 2010 р. флотилія була зупинена кораблями Військово-морських сил Ізраїлю в нейтральних водах. Внаслідок відмови флотилії змінити курс, на флагман "Маві Мармара" висадилися підрозділи морської піхоти. Після застосування проти військових арматури, ножів і, за даними влади, вогнепальної зброї, морська піхота відкрила вогонь. В результаті дев'ять турецьких громадян було убито, декілька військовослужбовців Ізраїлю отримали поранення.