ua en ru

Туреччина пропонувала РФ евакуювати "азовців" до себе, - Джемілєв

Туреччина пропонувала РФ евакуювати "азовців" до себе, - Джемілєв Фото: Мустафа Джемілєв (Віталій Носач, РБК-Україна)

Туреччина в переговорах з Росією пропонувала евакуювати українських військових, захисників Маріуполя, на територію своєї країни, проте Москва не погодилася з ініціативою Анкари.

Про це розповів лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, передає РБК-Україна з посиланням на Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi.

За його словами, тему евакуації бійців полку "Азов" обговорював представник президента Туреччини Реджепа Ердогана Ібрагім Калин з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу.

Для цього Туреччина пропонувала відправити свій корабель місткістю 2 тисячі людей з порту в Стамбулі.

"В будь-яку мить, коли ми з вами домовимося, він прийде в порт Бердянськ, на цьому кораблі будуть автобуси, які привозитимуть їх з Маріуполя до Бердянська, тому що порт Маріуполя замінований. До закінчення війни вони будуть гостями Турецької Республіки, не воюватимуть", - передав Джемілєв слова спікера Ердогана.

На це Шойгу заявив, що "вони згодні випустити цивільне населення, а щодо військовослужбовців, то бійці повинні здатися - їм гарантують нормальне поводження, і нехай Зеленський дасть команду, щоб вони здалися".

На що Калин відповів, що "жоден головнокомандувач у всьому світі не має права говорити своїм військовослужбовцям, щоб вони здавались".

Так, переговори закінчилися безрезультатно.