ua en ru

Туреччина планує реформувати службу розвідки після спроби перевороту

Туреччина планує реформувати службу розвідки після спроби перевороту Фото: Туреччина створить два окремих відомства для зовнішньої і внутрішньої розвідки

Внутрішньою і зовнішньою розвідкою в Туреччині будуть займатися різні органи

Туреччина планує реформувати Національну розвідувальну організацію після невдалої спроби військового перевороту в ніч з 15 на 16 липня. Про це повідомляє Daily News.

Згідно зі звітом уряду, є зауваження до роботи служби розвідки під час спроби перевороту.


Цей крок буде включати "розшарування" Національної розвідувальної організації для того, щоб зовнішнє шпигунство і внутрішня контррозвідувальна робота проводилася різними підрозділами.

"Ідея віддати Національну розвідувальну організацію та Генеральний штаб під контроль президента не нова. Але спроба перевороту зробили реформування розвідки і Збройних сил Туреччини неминучим", - повідомляє турецьке Hurriyet Daily.

Як йдеться у повідомленні, структура служби розвідки в Туреччині буде схожа на систему у Великобританії, де внутрішньою та зовнішньою розвідкою займаються різні органи.

В Туреччині внутрішньою розвідкою будуть займатися поліція (у міських центрах) і жандармерія (у сільських районах).

За координацію між двома структурами відповідатиме новий підрозділ "Координація розвідки", який також буде проводити розвідувальний аналіз.

Нагадаємо, раніше прем'єр Туреччини Біналі Йилдирим, анонсував реформу армії після спроби військового перевороту в ніч з 15 на 16 липня 2016 року.

В неділю, 31 липня, турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган видав указ, який надає президенту і прем'єр-міністру Туреччини право безпосередньо віддавати накази керівництва армії, авіації і флоту