ua en ru

Туреччина планує вжити відповідні дії проти спецмита на імпорт авто в Україні

Туреччина повідомила Всесвітньої торгової організації (СОТ), що зробить відповідні дії проти тарифу на імпорт автомобілів в Україні, Японія і Євросоюз дали зрозуміти, що можуть послідувати турецькому наприклад. Про це пише Reuters.

Помста Туреччини - крихітна на тлі світової торгівлі. Країна вводить 23% мита на український волоські горіхи, що, за оцінками Туреччини, дозволить залучити 6,1 млн дол. Це еквівалентно збитком, нанесеним Туреччини спецпошлиной на експорт автомобілів в Україну.

При цьому Reuters пише, що по суті, це попереджувальний постріл для України, який свідчить, що інші незадоволені члени СОТ можуть зробити подібні дії. При цьому будь-яка майбутня помста може мати набагато більший ефект, ніж турецька міра.

"Якщо ми не будемо діяти, наші права будуть порушені. Ми можемо мстити", - сказав агентству один чиновник Євросоюзу.

Найбільші експортери автомобілів в Україну - Європейський Союз, Японія, Південна Корея і Росія - вже вимагали пояснень з податку, який набрав чинності в березні терміном на три роки.

Згідно з правилами СОТ, країни-члени організації можуть приймати "захисні" тарифи, щоб захистити галузь, якщо існує загроза серйозного збитку для виробників через зростання імпорту. Але існують суворі правила їх використання, і Україну звинувачують в ігноруванні їх.

"Країни пильно стежать за подальшими дії, так як Україна не співпрацює та не підтримує угоду про "захист", - заявив європейський дипломат.

Читайте також: В Україні запроваджено спецмита на імпорт нових автомобілів