ua en ru

Туреччина обстріляла Сирію у відповідь на мінометний обстріл своєї території

Підрозділи збройних сил Туреччини завдали удару по цілях на території Сирії. У заяві адміністрації прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана зазначено, що він був санкціонований як відповідь на мінометний обстріл з позицій на території сусідньої держави напередодні вдень, передає Reuters.

Нагадаємо, 3 жовтня ц.р. на південному сході Туреччини в результаті вибуху снаряда, випущеного з території Сирії, загинули три людини, у тому числі жінка і дитина, ще як мінімум 7 отримали поранення. Серед поранених є 3 поліцейських. У відповідь на обстріл своїх територій Туреччина завдала удару по цілях на іншій стороні кордону.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун закликав турецьке керівництво утриматися ескалації конфлікту з Сирією через мінометний обстріл, а НАТО вимагає від Сирії "припинити будь-які агресивні дії".

Разом з тим, сирійська влада принесла офіційні співчуття родичам і близьким тих, хто загинув 3 жовтня в результаті мінометного обстрілу турецької території з боку Сирії. Поряд з цим Дамаск приступив до комплексного розслідування інциденту. Відповідну заяву зробив міністр інформації Сирії Омран аль-Заубі, передає SANA.

"За будь-якого інциденту, який відбувається на кордоні двох сусідніх держав, країни і їхні уряди повинні діяти розумно і тільки на основі вичерпних даних про ситуацію. Особливо якщо це стосується сирийско-турецького кордону, поряд з яким діють групи терористів, які мають сумнівну приналежність і наміри", - йдеться в тексті заяви сирійського міністра. Аль-Заубі також підтвердив готовність його країни до співпраці у вирішенні наслідків інциденту.

До цього, 28 вересня ц.р., з боку Сирії мінометному обстрілу піддався ряд об'єктів в прикордонному районі Акчакале. Крім того, в квітні 2012 р. щонайменше п'ять громадян Туреччини були поранені в результаті обстрілу табору біженців в м. Кіліс. Однак найбільш гостра ситуація виникла після того, як 22 червня ц.р. засобами ППО Сирії був збитий турецький військовий літак RF-4E і обидва його пілоти загинули.