ua en ru

Туреччина не дозволяє транзит скрапленого газу для прийому українським LNG-терміналом

В України виникли несподівані проблеми в ході переговорів з Туреччиною з питання транзиту через Босфор танкерів зі скрапленим газом, для якого в Україні збираються побудувати LNG-термінал. Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі зі спеціальним представником державного департаменту США з енергетичних питань Карлосом Паскуалем. У зв'язку з тим, що Туреччина "не дуже охоче" розглядає це питання, Київ почав "опрацьовувати різні варіанти", зокрема будівництво заводу з боку Середземного моря в Туреччині, пише "Комерсант-Україна".

Джерело видання в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України розповів, що Туреччина перешкоджає не тільки проходженню танкерів через Босфор, але і поставкам каспійського газу. "У Азербайджану були плани з будівництва газопроводу і перевалочного терміналу на березі Чорного моря для експорту свого газу по морю. Але Туреччина не погоджується на проходження суден через Босфор в обох напрямках. Це робиться для того, щоб змусити Азербайджан направити всі вільні обсяги палива по Трансанатолійскому газопроводу, який пройде по її території. Тож перспективи будівництва азербайджанського трубопроводу і терміналу на березі Чорного моря виглядають дуже примарними", - говорить співрозмовник видання.

Раніше Туреччина заявляла про плани побудувати завод з прийому зрідженого газу на узбережжі Егейського моря. У Міненерговугілля висловлювали готовність приєднатися до будівництва терміналу, оскільки це дозволило б доставляти в Україну додаткові обсяги палива через територію Туреччини, Болгарії, Румунії і далі по газопроводу Ананьїв-Ізмаїл.

Читайте також: Україна до кінця січня визначиться з підрядником і термінами будівництва LNG-терміналу