ua en ru

Туреччина може направити інвестиції в українську відновлювальну енергетику, - Савчук

Туреччина може направити інвестиції в українську відновлювальну енергетику, - Савчук Фото: Туреччина може проінвестувати українську відновлювальну енергетику

Голова Держенергоефективності провів переговори з Global Investment Holdings і Tres Energy

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук провів переговори з представниками великих турецьких компаній Global Investment Holdings і Tres Energy на тему інвестування розвитку відновлюваної енергетики в Україні. Про це повідомили в прес-службі Держенергоефективності.

"Ми тісно співпрацюємо з місцевою владою і в минулому році відібрали понад 70 інвестиційно привабливих розроблених проектів з відновлювальної енергетики. Половина з них - це виробництво біогазу з побутових відходів, решта - когенерація з альтернативних джерел енергії, сонячна і вітроенергетика", - сказав Савчук.

За його словами, кожен регіон України має значний обсяг ресурсів для виробництва чистої енергії. А в деяких регіонах агропідприємства також готові забезпечити постійне постачання необхідного обсягу біомаси.

Особливо цікавими для фінансування, на думку голови Держенергоефективності, можуть бути проекти щодо встановлення когенераційних установок на біомасі. За фінансової моделі агенції, окупність установки 5 МВт електричної потужності та 13 МВт теплової потужності складе близько 3,5 року. Оскільки інвестор зможе продавати вироблену електроенергію по одному з найбільших в Європі "зеленому" тарифу у 12,4 центи / кВт * год, і подавати тепло в мережу міста.

У ході переговорів, турецька сторона зацікавилася особливістю впровадження "зелених" проектів в регіонах країни та наявністю необхідних ресурсів. Також, сторони обговорили законопроект про ринок електроенергії, який передбачає встановлення "зеленого" тарифу на спалювання побутових відходів. Якщо він буде прийнятий парламентом, то в країні відкриється новий ринок виробництва електроенергії з побутових відходів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №6081 "Про внесення зміни в закон "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо поліпшення інвестиційних можливостей в сфері виробництва електроенергії з альтернативних джерел".