ua en ru

Туреччина і США висловили бажання співпрацювати з ШОС

Росія близька до виконання однієї з головних цілей відносно Шанхайської організації співпраці (ШОС) - її визнання з боку Заходу. Як стало відомо, заявку на отримання в ШОС статусу партнера по діалогу подала Туреччина, переговори про форму співпраці з організацією почали і США. Анкара може розраховувати на отримання нового статусу в ШОС вже в 2012 році. А ось США до організації, швидше за все, не підпустять через заперечення деяких країн Центральної Азії, пише "Комерсант-Україна".

Про те, що Туреччина і США почали рухатися до отримання статусу партнера по діалогу ШОС, повідомили відразу декілька дипломатичних джерел в країнах-членах організації. За їхніми словами, активність Анкари знаходиться в більш просунутій стадії: вона вже подала формальну заявку в секретаріат ШОС в Пекіні. США ж, за словами дипломатів, поки лише почали неформальні консультації і збір думок країн-членів організації.

За десять років, що пройшли з моменту створення ШОС (у неї окрім РФ входять Китай, Казахстан, Киргизія, Таджикистан і Узбекистан), Москва активно прагнула добитися міжнародного визнання організації. Неабиякою мірою це пояснювалося тим, що в період президентства Володимира Путіна РФ намагалася використовувати ШОС як противагу зростанню впливу Вашингтона в Центральній Азії. Так, саме від імені ШОС в 2005 році на саміті в Астані прозвучав заклик до США остаточно визначитися з датою виведення своїх військових баз з регіону. Для того, щоб ці заяви звучали вагоміше, Росія прагнула зробити так, щоб авторитет ШОС був співвіднесений з впливом блоків, де тон задають США, перш за все - НАТО.