ua en ru

У Туреччині затримали нідерландську журналістку, яка критикувала Ердогана

У Туреччині затримали нідерландську журналістку, яка критикувала Ердогана Фото: Ебра Умар працювала в Туреччині

Її відвезли на медичне обстеження, щоб потім відправити до прокуратури

Поліція Туреччини затримала в місті Кушадаси нідерландську журналістку Ебру Умар. Про це сама журналістка повідомила у ніч на 24 квітня у своєму мікроблозі в Twitter.

"Перед дверима поліція. Без жартів", - написала вона у мікроблозі.

Згодом вона дописала, що її відвезуть на медичне обстеження, щоб потім відправити до прокуратури.

За даними нідерландського сайту Geenstijl, до якого дописувала Умар, вона повідомила також по СМС, що її впродовж неділі мають доправити до суду. Арешт, за її словами, відбувся після того, як хтось повідомив про зміст її повідомлень у соцмережі турецьким правоохоронним органам.


Раніше репортерка написала колонку в газеті Metro, де різко розкритикувала чинного президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Згодом окремі уривки зі статті вона поширювала в Twitter. У статті йдеться серед іншого й про документ, в якому турецьке консульство в Роттердамі закликає нідерландських турків повідомляти про будь-яку образу глави Туреччини Ердогана в нідерландських соціальних мережах.

Цей документ спричинив хвилю різкої критики з боку уряду в Гаазі. Пізніше турецьке консульство називало заклик "непорозумінням". За словами турецьких дипломатів, документ написав один зі співробітників, який обрав "вкрай невдалі формулювання".

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте написав у своєму Twitter, що посольство Нідерландів перебуває у "тісному контакті" з заарештованою журналісткою. Крім того, у нідерландському МЗС заявили, що тісно співпрацюють із відповідними турецькими відомствами щодо цього випадку. Утім, досі нідерландським дипломатам не вдалося отримати офіційної позиції турецької влади.

Нагадаємо, нещодавно посла Німеччини Мартіна Ердмана терміново викликали в МЗС Туреччини у зв'язку з виходом в ефір німецького телебачення сатиричного відео про Ердогана.