ua en ru

У Туреччині назвали дату запуску газопроводу в обхід Росії

У Туреччині назвали дату запуску газопроводу в обхід Росії Фото: будівництво газопроводу TANAP (tanap.com)

Газопровід TANAP запустять в експлуатацію 12 червня

Відкриття Трансанатолійського газопроводу (TANAP), яким паливо надходитиме з Азербайджану через Грузію і Туреччину до грецького кордону, відбудеться 12 червня 2018 року. Про це заявив міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Берат Албайрак, передає Anadolu.

За словами Албайрака, у церемонії запуску газопроводу візьмуть участь президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган і азербайджанський лідер Ільхам Алієв.

"Обговорення з питання реалізації Nabucco (нереалізований проект газопроводу для поставок з Туркменії і Азербайджану до ЄС, - ред.) тривали довгі роки, але зрушень досягнуто не було. У той же час завдяки співпраці Туреччини та Азербайджану реалізація проекту будівництва Трансанатолійського газопроводу наближається до кінця", - заявив Албайрак.

Зазначимо, початкова пропускна здатність TANAP складе 16 млрд кубометрів газу на рік. Близько 6 млрд кубометрів буде поставлятися до Туреччини, а решта - до ЄС.

Нагадаємо, в кінці квітня російський газовий монополіст "Газпром" оголосив про завершення будівництва першої нитки "Турецького потоку". Перша нитка "Турецького потоку" призначена для поставок газу на ринок Туреччини, друга - для країн Південної та Південно-Східної Європи.