ua en ru

"Турецький потік" буде складатися з двох ниток, - Новак

"Турецький потік" буде складатися з двох ниток, - Новак Фото: Росія і Туреччина обговорюють "Турецький потік"

Одна з них буде призначена для поставок газу в Європу

Росія і Туреччина обговорюють будівництво двох ниток газопроводу "Турецький потік". За однією з них газ буде поставлятися в країни Європи. Про це повідомив міністр енергетики Росії Олександр Новак, пише ТАСС.

"В цілому ми ведемо зараз мова про будівництво двох ниток. Друга нитка - це для європейських споживачів, споживачів південно-західних європейських країн, яка також може бути прокладена по дну Чорного моря і прокладена через територію Туреччини", - цитує видання міністра.


Міністр стверджує, що у зв'язку з можливим подорожчанням транзиту газу через територію України, привабливість "Турецького потоку" зростає і для Туреччини, і для Росії. Тому одна з ниток газопроводу, потужністю 15,75 млрд куб. м, буде призначена для турецьких споживачів. Це, на його думку, підвищить роль Туреччини як країни-транзитера.

"Безумовно, звичайно, якщо буде вартість транзиту вище, як заявляють наші українські колеги, це перекладеться у вартість транспортування і кінцевої ціни газу для споживачів Туреччини. Тому Туреччина зацікавлена в тому, щоб газ надходив безпосередньо, минаючи інші транзитні країни", сказав Новак.

Проект "Турецький потік" був анонсований російським керівництвом у грудні 2014 в якості заміни "Південного потоку". Планувалося, що морська ділянка "Турецького потоку" буде складатися з чотирьох ниток потужністю 15,75 млрд куб. м кожна. Газопровід повинен пройти 660 км в старому коридорі "Південного потоку" і 250 км в новому коридорі в напрямку європейської частини Туреччини. Передбачається, що постачання газу по першій нитці газопроводу будуть цілком призначені для задоволення потреб зростаючого турецького ринку.

1 грудня 2014 року "Газпром" і турецька компанія Botas підписали меморандум про взаєморозуміння з будівництва газопроводу "Турецький потік" потужністю 63 млрд куб. м газу на рік з Росії у напрямку Туреччини.

Як повідомлялося, Анкара заявила про готовність будувати "Турецький потік".