ua en ru

Турчинов: у Росії більше шансів повторити югославський сценарій

Турчинов: у Росії більше шансів повторити югославський сценарій Фото: Олександр Турчинов

Секретар РНБО назвав Росію "колосом на глиняних ногах"

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що у Росії більше шансів на те, щоб повторити югославський сценарій розпаду держави. Так він прокоментував заяву прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва про те, що в разі ненадання автономії Донбасу Україна ризикує зникнути як Югославія, передає прес-служба РНБО.

"В Біблії є такий вислів: "Хто сіє вітер - пожне бурю". Саме цим займаються російські керівники, пророкуючи Україні югославський сценарій. Вони із штанів вискакують для того, щоб його створити, не зупиняючись перед обстрілом мирних кварталів українських міст і збиваючи цивільні літаки", - сказав Турчинов, зазначивши, що Україна здатна протистояти агресії РФ, захистити себе і з часом повернути тимчасово окуповані території Донбасу і Криму.

За його словами, більше шансів розсипатися за югославським сценарієм - в самій Росії, "яка є колосом на глиняних ногах". "А багато потужних і серйозних її сусідів дивляться на Росію, особливо на її східну частину, як на консерву, яку треба розкрити найближчим часом", - додав він.

Секретар РНБО також зазначив, що тоталітарний режим у Росії намагається стримувати національно-визвольні рухи "шляхом підкупу або їх придушення, і переключити зреюшие масштабні соціальні невдоволення в штучно вигаданих зовнішніх ворогів".

"Але досвід СРСР показує, що така ситуація не може продовжуватися довго. Розпад імперії, побудованої на страху і брехні, що почався на початку 90-х років минулого століття, лише тимчасово призупинився", - вважає він.

"Радянська інтервенція в 80-х стала детонатором для початку розпаду імперії, а діюча інтервенція Росії стане тим детонатором, який завершить процес розпаду", - підкреслив секретар РНБО.

Нагадаємо, в інтерв'ю словенському телебаченню прем'єр Росії закликав українську владу піти на компроміс з бойовиками так званих ДНР/ЛНР.

"Я згадав Югославію тільки тому, що, я сподіваюся, нам через деякий час не доведеться в такому ж ключі згадувати, що було таке держава, яка називалася Україна. А існування України в даний момент залежить від мудрості, терпіння, такту, схильності до компромісу і бажання домовлятися всіх тих, хто приймає рішення на території України. Я маю на увазі і влади в Києві, я маю на увазі і політичні сили на південному сході", - заявив Медведєв.

Зазначимо, Росія і Україна увійшли до 12-ки найнебезпечніших країн світу.