ua en ru

Турчинов пропонує Раді ухвалити заяву про європейський вибір України

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов пропонує Верховній Раді прийняти заяву "Про європейський вибір України".

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов пропонує Верховній Раді прийняти заяву "Про європейський вибір України". Відповідний проект постанови № 5076 сьогодні зареєстрований у парламенті.

Станом на 18:45 тексту проекту постанови на сайті ради відсутній.

Нагадаємо, сьогодні Президент України Петро Порошенко вніс у Раду законопроект №0098 про ратифікацію угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Планується, що завтра, 16 вересня 2014 р. о 13:00 за київським часом ця угода буде одночасно ратифіковано Верховною Радою України та Європейським парламентом в режимі відеоконференції.

За словами Порошенка, після ратифікації політична частина УА між Україною та Європейським союзом набуде чинності з 1 листопада 2014 р.

Водночас за результатами тристоронньої міністерської зустрічі у форматі Україна-ЄС-РФ 12 вересня 2014 р. були досягнуті домовленості, згідно з якими набуття чинності економічної частини ЄС, а саме зони вільної торгівлі між ЄС і Україною відкладено на кінець 2015 р. При цьому ЄС погодився продовжити дію режиму торговельних преференцій для українських експортерів до кінця 2015 р. - понад 90% українських товарів будуть надходити в ЄС безмитно.

За словами Президента України, перше засідання ради асоціації після ратифікації Україною УА з ЄС відбудеться вже 17 листопада 2014 р.